Суд повторно арештував переданий в АРМА будинок на Сагайдачного, відчужений людьми екс-заступника прокурора Києва
20.11.2019   //  

Суд наклав арешт на нежитлову будівлю по вул. Сагайдачного, 25 літ. «Д», заборонивши відчужувати, розпоряджатися ним будь-яким чином органам управління та засновникам ТОВ «Рент Дим Компани», іпотекодержателю та будь-яким іншим особам. Про це свідчить ухвала Печерського райсуду Києва від 18 жовтня.

Арешт накладено повторно за клопотанням ГПУ у кримінальному провадженні за фактами відчуження нежилого будинку по вул. П. Сагайдачного, 25, літ. «Д» за заниженою вартістю, його незаконної приватизації неправомочною особою та подальшої легалізації.

Зауважимо, що після арешту у травні 2018 року ця будівля у січні цього року була передана в управління Нацагентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА). Однак, 20 вересня слідчий суддя за клопотанням «Рент Дим Компани» арешт будівлі скасувала. Після цього ГПУ повторно звернулося до суду.

Нагадаємо, будівлю площею 381 кв м по вул. Сагайдачного, 25 літ. «Д» 13 січня 2014 року Регіональне відділення ФДМ України по м. Києву продало на аукціоні. Переможцем стало ТОВ «Аргамак». Його конкурент ТОВ «Базальт-Прогрес», за даними слідства, навіть не пропонував ціну і коштів на купівлю будинку не мало.

Слідство вказує, що єдиним засновником ТОВ «Аргамак» на час приватизації була компанія «Life Knowledge Ltd» з Сейшельських островів, зареєстрована на місцевих громадян. Разом з тим, згідно з ч. 3 ст. 8 закону «Про приватизацію державного майна», не можуть бути покупцями об’єктів приватизації особи, які прямо чи опосередковано контролюються особами, зареєстрованими в офшорній зоні.

Судово-економічною експертизою встановлено, що проведена юридичною компанією «Експерт-Груп» оцінка майна була занижена удвічі. Так, станом на 31.07.2013 ринкова вартість будівлі становила 3,29 млн грн, а у звіті оцінщика було вказано – 1,84 млн грн. Саме за такою ціною «Аргамак» придбав будинок.

У червні 2014 року ТОВ «Аргамак» продало будинок на користь ТОВ «Рент Дим Компани».

У рамках цього кримінального провадження у квітні цього року трьом особам було повідомлено про підозру у незаконній приватизації державного, комунального майна. Серед них, директор Департаменту забезпечення діяльності ФДМУ та головний спеціаліст РВ ФДМУ по м. Києву.

Засновником ТОВ «Рент Дим Компани» є Олена Доброрез, а керівником – Євген Жучков.

Олена Доброрез є старшим партнером адвокатського об’єднання «Могильницький та партнери». Засновником і і керівником цього АО є Максим Могильницький, колишній слідчий та суддя із Донецька, який у 2010-2014 роках був заступником прокурора м. Києва.

Євген Жучков є братом дружини Максима Могильницького – Ольги Могильницької. Вона працює нотаріусом. У 2016 році вона посвідчила договрі іпотеки, за яким будинок на вул. Сагайдачного, 25 літ «Д» був переданий в іпотеку фізособі.

Також Ольга Могильницька у вересні 2014 року посвідчила договір, за яким син екс-генпрокурора Артем Пшонка продав квартиру у будинку по вул. Володимирська, 49-а у Києві.

Засновником ТОВ «Аргамак» є чеська компанія «Eccentricity Invest», кінцевим власником якої значиться чех Ян Білєк. Керівником фірми у жовтні цього року став Андрій Андрієнко.

У січні цього року у рамках цього провадження пройшли обшуки, зокрема, в адвоката Андрія Доманського.