Еколог Зеленського під виглядом збереження лісів протягнув через Раду і Зеленського вирубку Карпат
20.11.2019   //  

Верховна Рада ухвалила законопроект, який дозволяє проведення суцільних рубок в Карпатах, знімає мораторій на проведення рубок головного користування у високогірних лісах та дозволяє використовувати для заготівлі та вивезення деревини гусеничні трактори.

Про це повідомляє організація «Екологія. Право. Людина».

30 жовтня Верховна Рада підтримала в другому читанні законопроект №0873 «Про внесення змін до деяких законів України (щодо введення заборони на суцільну вирубку ялицево-букових лісів на гірських схилах Карпатського регіону)».

Після першого читання документ вносив заборони на проведення суцільних рубок оздоровлення та формування лісів. Але пізніше до документу були внесені поправки № 6, № 11 та № 21, авторами яких є народні депутати Олег Бондаренко («Слуга народу») та Степан Івахів (група «За майбутнє»).

В підсумку, законопроект визначив термін «суцільна рубка» як «рубки, під час яких передбачається вирубка деревостану за один прийом, крім останнього заходу поступової рубки». Таким чином, можна буде зрубати ліс за декілька прийомів, лишивши на його місці підріст висотою 0,5-1,5 метра, і така рубка буде вважатися «не суцільною».

Також внесені зміни відкрили шлях до використання на вирубках гусеничних тракторів, які знищують лісову підстилку та ущільнюють ґрунт.

В підсумку прийнятий парламентом законопроект:

  • знімає мораторій на проведення рубок головного користування в окремих категоріях лісів (у високогірних лісах, що розташовані вище 1100 метрів над рівнем моря, у берегозахисних ділянках лісу, тощо);
  • не вводить заборони на проведення суцільних санітарних рубок, дозволяє проведення поступових рубок головного користування (які за фактом не сильно відрізняються від суцільних);
  • дозволяє використання будь-яких видів техніки для проведення лісозаготівлі.

Прийнятий законопроект вже підтримало Державне агентство лісових ресурсів.

Від «Наших грошей»

Президент Володимир Зеленський у вівторок, 19 листопада, підписав законопроект №0873 підписав.

Степан Івахів є співвласником бізнес-групи «Континіум» та мереж авто заправок «WOG».

Олег Бондаренко до обрання в парламент за списком партії «Слуга народу» був радником з екологічних питань кандидата в президенти Володимира Зеленського. Серед помічників нардепа Бондаренка вказаний Кияшко Володимир Тимофійович. Людина з таким ПІБ є тестем президента Зеленського.

В декларації Бондаренко вказав, що працював директором ТОВ «Інвестплюс». Власником фірми через ТОВ «Трейдінг-Нафтогаз» є харків’янин Павло Бутко, його молодшим бізнес-партнером є киянин Андрій Билицький. Основний вид діяльності «Інвестплюс» – купівля та продаж нерухомого майна.

В червні Бондаренко вийшов з власників ТОВ «Правовий альянс «Схід-Захід», фірму переписали на Миколу Шемяткіна.

В Верховній Раді Бондаренко очолює з питань екологічної політики та природокористування. До цього чотири місяці він очолював маловідоме  ГО «Всеукраїнська організація «Зелений фонд. Подолання гуманітарних та екологічних катастроф». На посаді керівника він змінив Максима Фролова, звільненого «суддю Майдану». Громадська організація в червні підписала меморандум про співпрацю з Виконкомом Криворізької міськради, ГО обіцяла допомогу в підготовці позовів до підприємств-забруднювачів. На своїй сторінці в ФБ організація відслідковує виконання екологічних зобов’язань «ПАТ «Арселор Міттал Кривий Ріг». Раніше на підприємстві проводила обшуки Служба безпеки України, сталося це після критики президентом Володимиром Зеленським екологічної політики «Арселор Міттал Кривий Ріг».