Антимонопольники виписали 2,6 мільйонів гривень штрафу за 19 розіграних тендерів Луганської САД
19.11.2019   //  

Луганське територіальне відділення АМКУ оштрафувало ТОВ «Армбудсервіс» та ТОВ «Бенефіт Експлорейшн» на 2,58 млн грн за спотворення результатів 19-ти тендерів Служби автомобільних доріг у Луганській області. Про це свідчить рішення Відділення від 12 листопада.

7 серпня цього року Відділення направило компаніям «Армбудсервіс» та «Бенефіт Експлорейшн» лист із розпорядженням про початок розгляду справи, а вже 28 жовтня – копію подання з попередніми висновками у справі.

Антимонопольники дослідили загалом дев’ятнадцять закупівель САД у Луганської області, що були проведені упродовж 2019 року. У підсумку спеціалістам вдалось назбирати ряд фактів, що засвідчили про змову ТОВ «Армбудсервіс» та ТОВ «Бенефіт Експлорейшн»:

  • У ході усіх 19-ти закупівель відповідачі заходили на аукціони з однієї IP-адреси. Крім того, одну і ту ж IP-адресу компанії використовували при подачі фінансових звітностей ДФС;
  • Відповідачі були пов’язані через структуру власності (зокрема, у період з січня 2018 по лютий 2019 року одноосібним власником та керівником «Бенефіт Експлорейшн» був Юрій Самбора, він же – співвласник «Армбудсервісу» протягом 2013-2018 років);
  • Компанії діяли синхронно у часі, подаючи власні конкурсні документи найчастіше – в один і той же день з невеликою різницею у часі;
  • «Бенефіт Експлорейшн» не мало наміру перемагати, адже щоразу надавало на розгляд замовнику неповний пакет документів, а у ході аукціонів компанії поводили себе так, аби перемога дісталась «Армбудсервісу».

Так, Луганське ОТВ АМКУ кваліфікувало дії компаній як антиконкурентні узгоджені, що призвели до спотворення результатів торгів. Кожен з відповідачів отримав по 1,29 млн грн штрафу. Крім того, вони не зможуть брати участь у публічних конкурентних закупівлях протягом наступних трьох років.

Загальна очікувана вартість розіграних компаніями тендерів склала 74,88 млн грн. За результатами спірних аукціонів «Армбудсервіс» отримав від САД Луганської області 11 підрядів загальною вартістю 39,14 млн грн.

За даними «Прозорро», з початку року «Армбудсервіс» зібрало загалом 21 замовлення за 58,57 млн грн, а «Бенефіт Експлорейшн» – вісім замовлень за 975 тис. грн.