Атомники замовили шунтуючий реактор удвічі дорожче, ніж «Укренерго» два роки тому (додано)
18.11.2019   //  

(додано повідомлення “Енергоатому”)

ДП «НАЕК «Енергоатом» 9 жовтня за результатами тендеру замовило ТОВ «Автоформула Центр» шунтуючий реактор на 62,52 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До 2 серпня 2020 року для Рівненської АЕС для відновлення резерву на ВРУ-750 кВ поставлять масляний шунтуючий реактор типу РОМ-110000/750-У1 на напругу 750 кВ виробництва банкрутуючого ПрАТ «Запоріжтрансформатор» Костянтина Григоришина.

Отже, його питома вартість складає $23 тис за один МегаВольтАмпер потужності.

Раніше на тендерах ДП «НЕК «Укренерго» такі реактори були вдвічі дешевші. У грудні 2017 року «Укренерго» замовило «Запоріжтрансформатору» такий реактор за 30,00 млн грн., або $9,8 тис за МВА. Тоді ж на тендері щодо ПС 750 кВ «Західноукраїнська» реактор коштував 33,12 млн грн., або $11 тис за МВА.

Мідь, яка є одним з основних матеріалів для виготовлення реактора, за ці два роки подешевшала – на біржі LME котирування знизилаиь на 21%, від $6 844 до $5 658 за тонну.

Аванс у розмірі 50% виплатять до лютого 2020 року, а решту – протягом 60 робочих днів після поставки. Гарантійний строк експлуатації складає три роки, а зберігання – два роки.

Ціна угоди на 6% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 66,34 млн грн.

Запорізька «Автоформула Центр» на чолі з Іваном Швецем належить місцевим жителям Вадиму та Андрію Гашенкам. Останні також володіють ТОВ «Автоформула», ТОВ «АФЦ Інвест», ТОВ «АФЦ Завод», ТОВ «НВО Укренергоактив» і ТОВ «АФЦ Баварія».

Переможець має спільний номер телефону 0612895664 із ТОВ «Торговельний будинок «Запорізький завод високовольтної апаратури», яке раніше також належало Гашенкам.

Крім того, раніше Гашенки були кінцевими бенефіціарами КТ «Запорізький завод високовольтної апаратури – Вакатов» і компанія» разом із Олександром Вакатовим.

У 2015 році «ЗЗВА – Вакатов» розіграв підряд ПАТ «Херсонобленерго» на 1,97 млн грн. із ТОВ «Енергоактив – Груп», яке було прописане разом із «АФЦ Інвест» та «АФЦ Завод».

Нині єдиним конкурентом було Львівське управління ПрАТ «Електро» із продукцією фірми «Siemens AG» (Німеччина). Найбільший пакет із 12% акцій компанії «Електро» належить ТОВ «Електро-Закарпаття» Михайла Костака та Дмитра Славича. Останній володів ТОВ «Електро-будсервіс» з екс-депутатом Закарпатської облради від Партії регіонів Сергієм Ковачем, сином екс-нардепа Василя Ковача (вийшов із Партії регіонів 20 лютого 2014 р.). Ковач-старший довгий час очолював ПАТ «Закарпаттяобленерго».

Додано:

Після оприлюднення цієї інформації прес-центр «Енергоатом» заявив, що порівняння шунтуючих реакторів для «Укренерго» та «Енергоатома» некоректне у зв’язку з різною комплектацією. Виробник «Запоріжтрансформатор» повідомив атомникам листом, що вартість такого реактора без додаткової комплектації для «Енергоатома» становила би близько 33 млн грн., а вартість додаткової комплектації складає ще близько 34 млн грн.

Шунтуючий реактор для «Енергоатома» укомплектований системами безперервного контролю параметрів роботи обладнання (включаючи вимірювання концентрації розчинених в маслі газів) і системою пасивного захисту реактора для попередження та недопущення займання мастила через ймовірність короткого замикання в реакторі та інших причин. Першу систему «Енергоатом» купував у 2017 році на майданчику ЄБРР за 200 тис євро, а друга система, за даними від виробників, коштує більше 250 тис євро.

Від «Наших грошей»: У технічних вимогах до реактора «Укренерго» були вказані системи моніторингу вводів і реактора. Остання передбачала аналіз розчинених газів.

Тендер «Енергоатома» не передбачав авансу, на відміну від тендеру «Укренерго». За словами «Запоріжтрансформатора», за відсутності авансу йому треба залучати додаткове фінансування для виробництва обладнання за середньою ставкою 17-20 %. Крім того, за його даними, порівняно з 2017 роком відбулося зростання вартості енергоресурсів, фонду оплати праці на 25%, індекс інфляції за 2018 рік склав 9,8%, а за 10 місяців 2019 – 4,2%.

Крім того, «Запоріжтрансформатор» повідомив, що не може брати участь у тендерах самостійно, бо щодо нього порушено справу про банкрутство, а такий стан не дозволяє надавати банківські гарантії і брати кредити для інвестування виробництва обладнання. Тому він надав повноваження на участь у закупівлі компанії «Автоформула Центр».