Забудовник хоче вивести скандальний недобуд на Гончара з-під іпотеки банку VTB, що ліквідовується Нацбанком
17.11.2019   //  

Планований житловий комплекс Fresco Sofia

Господарський суд м. Києва відмовив у задоволенні позову ТОВ «Інвестиційно-будівельна група», яке просило визнати недійсним іпотечний договір з «ВТБ Банком». Про це свідчить рішення суду від 29 жовтня.

У 2012 році «Інвестиційно-будівельна група» і банк VTB уклали договір іпотеки, відповідно до якого фірма передала в іпотеку банку для забезпечення кредитного договору від 2007 року належне їй на праві власності нерухоме майно. А саме – об’єкт незавершеного будівництва – житловий комплекс з приміщеннями громадського призначення та вбудованим паркінгом по вул. Олеся Гончара, 17-23. Ступінь готовності об’єкта становив 40%, а його балансова вартість – 120,74 млн грн.

Як встановив суд, за домовленістю сторін предмет іпотеки на момент укладання договору оцінено в 443,55 млн грн ($55,49 млн).

У червні 2019 року «Інвестиційно-будівельна група» звернулася до суду з вимогою визнати договір іпотеки недійсним. Свій позов фірма обґрунтовувала тим, що вказаний договір не містить достатнього опису предмету іпотеки.

Суд, розглянувши матеріали справи, дійшов висновку, що договір містить докладний опис предмета іпотеки, з усіма ідентифікуючими відомостями, що є достатнім для ідентифікації предмета іпотеки.

Також суд звернув увагу на пропуск 3-річного строку позовної давності. Однак, з огляду на відсутність підстав для задоволення позову фірми суд визнав відсутніми підстави застосовувати наслідки спливу позовної давності у даній справі.

Нагадаємо, 24 жовтня Київрада проголосувала за відмову ТОВ «Інвестиційно-будівельна група» у поновленні договору оренди ділянки площею 0,25 га по вул. Олеся Гончара, 17-23 у Києві. Після прийнятого рішення Київради Департамент земельних ресурсів обов’язково має до 20 листопада надіслати компанії-забудовнику лист з інформацією про те, що договір оренди поновленим не буде.

Вказану ділянку «Інвестиційно-будівельна група» отримала в оренду у 2004 році. Фірма почала будівництво житлового комплексу Fresco Sofia, який по своїх параметрах, зокрема, висоті, суперечить законодавству України у сфері містобудівної діяльності та охорони культурної спадщини, а також Генплану.

Засновниками ТОВ «Інвестиційно-будівельна група» є Олена Коноваленко (7,5%), Олена Пасивенко (17,5%), Олексій Долінко (20%), Костянтин Дубров (14%), ТОВ «КУА «Сіті Кепітал» (10%) і кіпрська компанія «Мексамел Холдінгс Лтд» (31%). Керівником компанії з 2015 року є Геннадій Ярош.

Костянтин Дубров є сином Олександра Дуброва, який раніше разом із братом екс-нардепа Віталія Хомутинніка Юрієм входив до складу засновників пенсійного фонду «Брокбізнесінвест». Олександр Дубров був помічником Хомутинніка у ВР двох скликань. Раніше Хомутиннік разом з колегами по фракції Партії регіонів Олександром Волковим і Єльбрусом Тадеєвим фізично захищали будівництво «Fresco Sofia».

«ВТБ Банк» – це українська «дочка» російського VTB банку – на сьогодні перебуває у стані ліквідації. Так, у листопаді 2018 року Нацбанк відніс його до категорії неплатоспроможних, а 18 грудня – прийняв рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію. За даними матеріалів суду, кредиторські вимоги Фонду гарантування вкладів фізичних осіб до «ВТБ Банку» становлять 953,49 млн грн.