«Приватівці» вперше поділили 106 мільйонів на формульну електроенергію для Нацбанку
14.11.2019   //  

Національний Банк України 11 листопада за результатами тендерів уклав три угоди про постачання електричної енергії на загальну суму 106,38 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

ТОВ «Прикарпатенерготрейд» поставить 31,17 млн кіловат-годин електроенергії 1 та 2 класів напруги для Фабрики банкнотного паперу та інших об’єктів Нацбанку по всій Україні на 65,98 млн грн., а ТОВ «Юнайтед Енерджі» – 19,80 млн кіловат-годин електроенергії 1 класу напруги для Банкнотно-монетного двору за 40,39 млн грн.

Загалом замовили 50,97 кіловат-годин енергії 1 та 2 класів напруги по 2,04 грн./кВт*год.

Це в середньому на 10% дешевше, ніж на відкритих торгах інших замовників приблизно у ті ж дні листопада. Наприклад, ДП «Морський торговельний порт «Южний» замовило електроенергію по 2,33 грн./кВт*год., а Івано-Франківська КЕЧ – по 2,25 грн./кВт*год.

Ціна прив’язана за формулою до базової ціни згідно довідки ДП «Держзовнішінформ», що розраховується як середньоарифметичне середньозважених цін закупівлі на ринку «на добу наперед» у торговій зоні ОЕС України за перші 10 днів звітного (поточного) місяця.

Сума угод на 28% нижча від загальної очікуваної вартості закупівель у 147,12 млн грн.

ТОВ «Енера Чернігів» вимагала привести проект договору до затвердженого регулятором примірного договору. Однак замовник відмовився, пояснивши, що вніс зміни у примірний договір для забезпечення можливості його укладення за результатами відкритих торгів.

Конкурентами на окремих тендерах були ТОВ «Енерго Збут Транс», ТОВ «Надія 2000», ПАТ «Енергетична компанія «Барвінок», ТОВ «Вольт Постач», ТОВ «Електро-Ресурс», ТОВ «Мартін Трейд» та ТОВ «Одеська обласна енергопостачальна компанія».

Нагадаємо, у грудні 2018 року Нацбанк закуповував електроенергію в держпідприємства «Укрінтеренрерго», а ще раніше – в окремих обленерго чи їхніх збутових підрозділів.

Створений у 2018 році франківський «Прикарпатенерготрейд» на чолі з Олегом Дацком належить Тарасу Гнатюку. Гнатюк є депутатом Галицької міськради від «Батьківщини», а раніше очолював нині реорганізований Галицький РЕМ ПрАТ «Прикарпаттяобленерго».

Головним бухгалтером «Прикарпатенерготрейду» є Лілія Смушак, яка свого часу обіймала посаду заступника головного бухгалтера в «Прикарпаттяобленерго».

Заступницею директора є Уляна Білоголовка, яка керувала відділенням ПАТ «Акцент-Банк», коли банк належав приватному «Приватбанку» та Ігорю і Григорію Суркісам.

Кінцевими бенефіціарами «Прикарпаттяобленерго» через кіпрські офшори «Margaroza Commercial Limited», «Lex Perfecta Limited», «Kerelio Comмercial Limited», «Zocatini Enterprises Ltd» і «Miosaria Comмercial Ltd» є Геннадій Боголюбов та Ігор Суркіс.

Столичну «Юнайтед Енерджі» директора Андрія Короткевича-Лещенка контролює група «Приват» Ігоря Коломойського. У жовтні фірма розпочала імпорт електроенергії з Росії.