Фірташівські виробники добрив з пригодами подали в суд позови проти АМКУ
14.11.2019   //  

ПАТ «Азот» та ПАТ «Сєвєродонецьке об’єднання Азот» подали позовні заяви проти АМКУ щодо часткового скасування рішення регулятора у справі про добривний монополізм групи «Ostchem» Дмитра Фірташа. Їхні позови прийняті і об’єднані судом в одне провадження. Підготовче засідання у справі має відбутись 4 грудня. Про це свідчить ухвала Господарського суду Києва від 12 листопада.

Позов ПАТ «Рівнеазот» проти АМКУ щодо визнання недійсним рішення регулятора також надійшов до суду, однак суд залишив без руху і його, оскільки виявив, що копія довіреності представника позивача завірена самим представником, а мала бути завірена уповноваженою посадовою особою юрособи.

Також суд залишив без руху позов ТОВ «НФ Трейдінг Україна» проти АМКУ, оскільки платником судового збору виступив не позивач, а – ТОВ «Статус-Трейд». Про це свідчить ухвала суду від 11 листопада.

ТОВ «Статус-Трейд» входить до «Group DF» і фігурує у кримінальному провадженні НАБУ щодо змови керівництва ПАТ «Аграрний фонд» з підприємствами Дмитра Фірташа при закупівлі та зберіганні мінеральних добрив у 2017 році. За підрахунками детективів, йдеться про збитки держпідприємству на рівні 243,41 млн грн.

Нагадаємо, 5 вересня 2019 року АМКУ вирішив примусово розділити групу компаній «Ostchem» Дмитра Фірташа у частині виробників азотних мінеральних добрив (ПАТ «Рівнеазот», ПАТ «Азот» та ПАТ «Сєвєродонецьке об’єднання Азот») і накласти на головного трейдера групи, ТОВ «НФ Трейдінг Україна», штраф у розмірі 107 млн грн.

Як повідомляли «Наші гроші», «Аграрний фонд» у межах двох договорів замовив «Статус-Трейду» 386 тис. т міндобрив вартістю 3,02 млрд грн. Зберігати та упаковувати добрива повинні були юридичні особи з тієї ж групи Дмитра Фірташа. «Аграрний фонд» заплатив за начебто надані фірташівцями послуги, проте, на думку НАБУ, такі послуги не надавались.

Детективи встановили, що виробники ПАТ «Азот» та ПАТ «Рівнеазот» у період виробництва добрив для «Аграрного фонду» продали ТОВ «Титан України», ТОВ «НФ Трейдінг Україна» та ТОВ «Украгро НПК» 596 тис. т добрив, при цьому, у наявності виробників перебував газ, якого вистачило б для виробництва добрив виключно для «Аграрного фонду».

«…газу з якого б вказані підприємства могли виробляти добрива, окрім того, який був придбаний ТОВ «Статус-Трейд» на виконання договорів з ПАТ «Аграрний фонд» не було», – йдеться в матеріалах справи.

За інформацією НАБУ, аби приховати факт відсутності добрив «Аграрного фонду» у місцях їх зберігання, «Статус-Трейд» почав викуповувати добрива назад. Так, у період листопада 2017-го-червня 2018-го «Аграрний фонд» продав «Статус-Трейду» 266 тис. т міндобрив за 2,47 млрд грн.