«ОГХК» за 8 мільйонів поза «Прозорро» замовила соду вдвічі дешевше, ніж у січні
11.11.2019   //  

Філія «Іршанський гірничо-збагачувальний комбінат» ПАТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія» 4 листопада уклала угоду з ТОВ «Імекс Мінералс» про постачання карбонату кальцію на 8,44 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До кінця року поставлять 1 045 т кальцинованої соди марки Б або легкої, вищого або першого ґатунку за ГОСТ 5100-85 по 8 074 грн. за тонну.

Цьогоріч у січні комбінат замовляв її в цієї ж фірми принаймні вдвічі дорожче – по 18 900 грн./т. Однак у березні й вересні сторони за згодою зменшували ціну та якість товару додатковими угодами, які не були опубліковані у «Прозорро», як і первинний договір.

У серпні ПАТ «Сумихімпром» замовляло кальциновану соду марки Б першого ґатунку по 8 900 грн./т, а в квітні – по 8 950 грн./т. У квітні ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» замовляв кальциновану соду марки А або Б вищого ґатунку по 9 967 грн./т.

Нинішню закупівлю «Іршанський ГЗК» провів без аукціону в «Прозорро», оприлюднивши лише звіт про укладену угоду. Вартість цього договору перевищувала поріг для звичайних замовників на товари і послуги у 200 тис грн., після якого треба проводити відкриті торги.

Раніше комбінати «ОГХК» проводили закупівлі через відкриті торги в «Прозорро». Отже, тоді вони вважали, що є замовниками у розумінні закону «Про публічні закупівлі» та зобов’язані проводити тендери за вимогами цього закону на майданчиках, підключених до «Прозорро». Однак вони оголошували відкриті торги у «Прозорро» востаннє ще в лютому 2018 року, а потім повністю перейшли приватний електронний майданчик «Rialto», який узагалі не був підключений до державної системи «Прозорро». Нині сайт «Rialto» чомусь недоступний, а на сторінці «Rialto» у Фейсбуці не було нових постів із грудня 2018 року. Тому «ОГХК» почала проводити комерційні закупівлі на майданчику «zakupki.prom.ua».

Засновником столичної «Імекс Мінералс» є криворожець Віталій Кравченко, який керує нею із 2017 р. Раніше компанією володів Олексій Бондаренко із с. Чайки під Києвом.

За словами нині відстороненого керівника ОГХК Руслана Журила (а до того – заступника екс-директора ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» Сергія Дробота), це інжинірингова компанія, що шукає і наймає субпідрядників. Вона створена в кінці 2014 р., коли Журило очолив ОГХК. Відтоді фірма отримала підрядів ОГХК на 2,31 млрд грн.

Зараз Журило знаходиться під слідством, НАБУ підозрює його у нанесенні збитків держпідприємству на 300 млн грн. на експортних схемах. Журило знаходиться на свободі, бо за нього вніс завдаток 12 млн грн. нардеп із «Народного фронту» Микола Княжицький.

Крім того, у 2015 р. Генпрокуратура порушила кримінальне провадження за фактом незаконного видобування корисних копалин службовцями ОГХК. Суд дозволив слідству вилучити документи ОГХК та її контрагентів, у тому числі «Імекс Мінералс».