«ОГХК» повз «Прозорро» злила помічнику Кришина 56 мільйонів на коштовний дизель
08.11.2019   //  

Філія «Вільногірський гірничо-металургійний комбінат» АТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія» 4 листопада уклала угоду з ПВКП «Промтехснаб» про постачання дизельного палива на 55,62 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Цьогоріч поставлять 1 800 т дизпалива по 30 900 грн. за тонну. Якість палива, умови поставки та оплати невідомі, оскільки замовник не оприлюднив договір у «Прозорро».

Однак ціна майже на чверть дорожче від середньої ціни дизелю на гуртовому ринку, яка станом на 6 листопада, за даними видання «EnKorr», становить 25 130 грн. за тонну.

«Вільногірський ГМК» провів нинішню закупівлю як комерційну на майданчику «zakupki.prom.ua», а потім опублікував звіт про укладений договір у «Прозорро».

Вартість договору перевищувала поріг для звичайних замовників на товари і послуги у 200 тис грн., після якого гірники мали би проводити відкриті торги за законом «Про публічні закупівлі» на одному з авторизованих у системі «Прозорро» майданчиків.

Раніше комбінати «ОГХК» проводили закупівлі через відкриті торги у «Прозорро». Отже, тоді вони вважали, що є замовниками у розумінні закону «Про публічні закупівлі» та зобов’язані проводити тендери відповідно до вимог цього закону лише на майданчиках, підключених до «Прозорро». Однак у 2018 році вони перейшли на приватний майданчик і звітування.

Від заснування запорізький «Промтехснаб» належав Олексію Полякову з Покрова на Дніпропетровщині. Однак у 2018 році його засновниками стали Ігорь Палієнко з Дніпра і директор Віталій Глущенко з Покрова. Після зміни власників «Промтехснаб» уперше отримав підряд «ОГХК».

Палієнко був штатним помічником екс-нардепа з фракції «Народного фронту» Олега Кришина, який обрався в Раду за округом №34 у Вільногірську на Дніпропетровщині.

У 2017 році Кришин разом з іншими представниками фракції «Народний фронт» ходив у суди брати на поруки гендиректора ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» Олександра Сорокіна, а також ще одного фігуранта справи НАБУ про заволодіння $17,28 млн ДП «СхідГЗК» – відстороненого в. о. голови правління «ОГХК» Руслана Журила.

Як відомо, одним із організаторів по цій справі проходить екс-нардеп Микола Мартиненко, а Руслан Журило є одним із його найближчих бізнес-партнерів.

Крім того, за даними «Схем», за сприяння Кришина у Жовтих Водах запущено тютюнову фабрику, що випускає частину сигарет з підробними акцизними марками. Вона належить ТОВ «Юнайтед Табако», де заступником директора є брат Журила Микола Журило.