Апеляція закрила адвокату доступ до бази ДФС про працівників «Укргазбанку» за 11 років
07.11.2019   //  

Київський апеляційний суд скасував ухвалу Печерського райсуду м. Києва, якою адвокату Олександру Дульському було надано доступ до документів та баз даних Державної фіскальної служби України щодо працівників «Укргазбанку» за 11 років. Про це свідчить ухвала від 15 жовтня.

Так, 2 травня слідчий суддя Печерського райсуду Світлана Смик надала адвокату Дульському доступ до інформації ДФС України про осіб (прізвище, ім’я, по-батькові, дату народження, реєстраційний номер облікової картки платника податків, адресу місця реєстрації, посаду тощо), які перебували у трудових відносинах та отримували/отримують дохід/прибуток в «Укргазбанку» у період з 01.01.2008 року по 11.02.2019. Загалом це понад 10 тисяч колишніх і теперішніх працівників банку. Строк дії ухвали був 30 днів.

Станом на вересень ДФС цю ухвалу не виконала. А у жовтні апеляційний суд розглянув скарги «Укргазбанку» і його профспілки.

Київський апеляційний суд дійшов висновку, що слідчий суддя Смик постановила ухвалу про надання адвокату доступу до бази ДФС без належного обґрунтування та мотивації. На думку колегії, рішення слідчого судді не може бути визнано законним та обґрунтованим.

Так, в ухвалі не зазначено і з матеріалів справи не вбачається, що адвокат Дульський надав судді Смик будь-які докази на підтвердження загрози зміни або знищення бази даних ДФС щодо працівників «Укргазбанку» за 11 років.

Крім того, з клопотання адвоката не вбачається, яким саме чином надання доступу до цих даних необхідне йому та його підзахисному для встановлення обставин кримінального провадження. У свою чергу слідчий суддя Смик також не обґрунтувала, яке саме значення ці документи і бази даних мають для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні і в чому конкретно полягають ці обставини.

Нагадаємо, Олександр Дульський є захисником колишнього члена наглядової ради «Укргазбанку» Олексія Омельяненка, який є одним із підозрюваних у кримінальному провадженні № 42016000000001183.

11 лютого 2019 року Омельяненку було повідомлено про підозру у тому, що він, використовуючи підконтрольне йому ТОВ «Контакт 2007» та свій вплив на службових осіб «Укргазбанку», організував у 2008-2009 роках передачу банку в оренду приміщень площею 5036 кв м по вул. Старонаводницькій, 19, 21, 23 у Києві, якими банк фактично не користувався та необхідність використання яких документально не підтверджено. Внаслідок перерахування коштів на оренду і ремонт цих приміщень «Укргазбанку» завдано матеріальну шкоду (збитки) на суму 39,09 млн грн.

Разом із Омельяненком підозри у лютому також отримали екс-заступник голови правління «Укргазбанку» та керівник підприємства.

Майже 95% акцій «Укргазбанку» належить державі.