Фірму депутата підозрюють у заволодінні 2 мільйонів на відновленні каналу із Тилігульського лиману в Чорне море
05.11.2019   //  

Служба безпеки України вважає, що гендиректор одеського ТОВ «Укргазифікація Південь» Ігор Єрьоменко підписав недостовірні дані в актах виконаних робіт щодо реконструкції з’єднувального каналу Тилігульський лиман – Чорне море за 58,22 млн грн. та заволодів 2,01 млн грн. бюджетних коштів. Про це йдеться у сюжеті Олени Чернишової у програмі «Сліди корупції» на UA: Одеса.

У 2016 р. Регіональний ландшафтний парк «Тилігульський» Одеської обради, який з 2014 р. очолює Віталій Петрусенко, замовив ТОВ «Укргазифікація Південь» реконструкцію пересихаючого з’єднувального каналу Тилігульський лиман – Чорне море за 58,22 млн грн. Тендер оголосили 28 липня, за два дні до 1 серпня, коли всі держзамовники остаточно перейшли на систему «Прозорро».

Фірма-переможець до 2018 р. мала закупити необхідні матеріали, розчистити канал, укріпити береги, збудувати шлюзи тощо. Єдиним конкурентом «Укргазифікація Південь» було ТОВ «Талісман Строй».

За два роки «Укргазифікація Південь» освоїла 58 млн грн. Але грошей на реконструкцію виявилося недостатньо. Тому, за словами Петрусенка, у червні минулого року парк оголосив додатковий тендер через «Прозорро», щоб завершити вже початі роботи. Їх оцінили у 37,89 млн грн.

На торги знову прийшли «Укргазифікація Південь» та «Талісман Строй». Переможець – знову «Укргазифікація Південь», яка запропонувала 37,46 млн грн. Втім, наступний транш на реконструкцію з’єднувального каналу так і не було виділено.

СБУ повідомила, що блокувала чергову схему привласнення коштів, призначених на реконструкцію каналу Тилігульський лиман – Чорне море. За її даними, у схемі задіяний керівник «Укргазифікація Південь», який одночасно є депутатом Одеської облради Ігор Єрьоменко. Власниками компанії є його син та родичі.

Ігор Єрьоменко двічі депутат обласної ради. У 2010 обраний від Партії регіонів, а у 2018 на довиборах отримав мандат обласного депутата – від БПП «Солідарність».

У серпні цього року Приморський райсуд Одеси обрав для Єрьоменка запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави у розмірі 2 млн грн.

За даними слідства, отримавши 58 млн грн., компанія Єрьоменка безпідставно перерахувала 20 млн. ТОВ «Лінккор» з м. Южне. За місцем реєстрації журналісти цю фірму не знайшли.

Одним з засновників «Лінккор» був Євген Осипов. Він також числить співвласником та керівником ТОВ «Причал-Р», де у засновниках ще у серпні цього року був Ігор Єрьоменко та Костянтин Осипов, скоріш за все, брат Євгена. Місцеві ЗМІ представляли Костянтина Осипова як інженера компанії «Укргазифікація Південь».

Згодом «Лінккор» перерахувала 10 млн грн. дніпровській фірмі ТОВ «Пром Строй Сервіс». В одному з кримінальних проваджень її називають «з ознаками фіктивності». За місцем реєстрації у Дніпрі компанія теж не знайшлася.

У цій справі є ще один підозрюваний – ФОП Олексій Бурлаков. Він здійснював технічний нагляд за роботами. Бурлаков підписував акти виконаних робіт «Укргазифікація Південь», хоча вони не були виконані в повному обсязі.

ТОВ «Талісман строй» зареєстровано у с. Визирка Лиманського району на вул. Ставніцера, 60. Тут же прописана компанія Ігоря Єрьоменка ТОВ «Епт пласт». За цією ж адресою розташована приймальна лиманського депутата Віталія Кутателадзе, який є сином колеги Єрьоменка, депутата Одеської облради від БПП та керівника юридичного відділу ТОВ «ТІС» Олега Кутателадзе. На телеканалі ТІС він неодноразово піарився на реконструкції Тилігульського лиману.

Директор парку «Тилігульський» Віталій Петрусенко є офіційним помічником Олега Кутателадзе.