Активи українських політиків та їх родичів в Чехії
04.11.2019   //  

«Аваковець» Котвіцький, батько Нефьодова, чоловік Тимошенко, портовик Амелін, Ламбуцький з «Київпастрансу», екс-генпрокурор Махніцький та інші.

Чехія завжди була цікава для українських публічних персон як місце реєстрації активів: мова – слов’янська, країни – поряд, купити нерухомість чи стати власником фірми – нескладно. У різний час у Чехії реєстрували фірми екс-президент Петро Порошенко, нардеп Сергій Власенко, екс-нардепи Михайло Кобцев та Cергій Кацуба, суддя Вікторія Джарти, екс-очільник Фонду гарантування вкладів Костянтин Ворушилін, Ігор Пукшин, у якого тривалий час працював очільник офісу президента Андрій Богдан, дружина екс-прем’єр міністра Миколи Азарова Людмила Азарова, дружина екс-голови Держагентства лісових ресурсів Віктора Сівця Марина Журавльова, дружина екс-генпрокурора Святослава Піскуна Світлана Піскун. Про нерухомість українських чиновників у Чехії ми вже писали. Утім, постійно знаходимо нові прізвища. Тож знову сформували перелік українських публічних персон та їхніх родичів, які володіють активами у Чехії і, буває, їх не декларують.

Сусіди Лабунські та Сіроші

У селі Єнісов неподалік курортного міста Карлові Вари (5 хвилин на авто), мають нерухомість і є сусідами дві родини пепів – Лабунських та Сірошів.

Микола Сірош – член нещодавно розпущеної парламентом Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Відомий скандалом із втратою печатки суду. Громадська рада доброчесності робила висновок про невідповідність Сіроша критеріям доброчесності та професійної етики, зокрема, через некоректне декларування активів.

У дружини Миколи Сіроша Олени є компанія «Elimus s.r.o». Ця компанія володіє ділянкою в Єнісові площею 1088 квадратних метрів. Фірма Олени Сірош придбала її ще 2007 року. Нині нерухомість приблизно такої ж площі продають по 2200 крон за квадратний метр. Тобто, ділянка площею як у Сірошів нині коштуватиме понад 2,5 млн грн або 92,6 тис. євро.

Поряд розташовані дві ділянки, записані на компанію «Fclex s.r.o» Віктора Лабунського. Він є батьком депутатки Верховної Ради від Батьківщини Анжеліки Лабунської. Ділянки площею 1115 кв.м і 1107 кв.м. фірма Лабунського придбала у 2006-2007 роках. Зараз приблизна вартість ділянок Лабунських –  2,6 млн грн або 93,2 тис. євро за кожну.

Євген Нефьодов,

батько голови Державної митної служби Максима Нефьодова.

У серпні 2017 року, коли Максим Нефьодов був заступником міністра економічного розвитку, його батько Євген Нефьодов став співвласником компанії «Stroj real invest s.r.o». Фірма спеціалізується на оренді нерухомості, квартир та комерційних площ, а також на виробництві, торгівлі та послугах, не перелічених у додатках 1 і 3 Закону про ліцензування торгівлі. У цьому додатку 80 видів економічної діяльності, від надання послуг сільського господарства до послуг з прання та прасування речей. «Stroj real invest s.r.o.» володіє польською компанією «New ventures spółka z ograniczoną odpowiedzialnością». Основний вид діяльності компанії – реалізація будівельних проектів.

Також Євген Нефьодов є власником польської інвестиційно-фінансової компанії «Erwex sp zoo». Як вказано на сайті компанії, її робота пов’язана з залученням інвестицій і підтримкою реалізації перспективних проектів у Східній Європі (Польша, Словаччина, Чеська Республіка, Україна та Болгарія). «Erwex sp zoo» створена 2017 року, основним видом економічної діяльності є інше консультування у сфері здійснення господарської діяльності та управління. Також Нефьодов значився бенефіціаром британської компанії «West east european investments ltd.» Компанія займалася неспеціалізованою оптовою торгівлею та фінансовим посередництвом. Створена у лютому 2016 року. Фірма припинила діяльність  3 вересня 2019 року.

Ігор Котвіцький,

екс-депутат, наближений до міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

З екс-нардепом Ігорем Котвіцьким пов’язана чеська компанія «International trading primex company s.r.o». До квітня 2015 року 90% фірми були записані на Котвіцького особисто, ще 10% володів Вадим Бешанов – колишній замголови правління «аваківського» АКБ «Базис», партнер родини Котвіцьких по низці фірм. Коли в Україні з’явилося електронне декларування, в «International trading primex company s.r.o.» замість Котвіцького увійшла Світлана Мурашова, яку ЗМІ називають його сестрою. Зараз 10% фірми записані на Вадима Бешанова, 90 % – належать кіпрській «Mulvoit limited», власників якої заховали у офшорку з Британських Віргінських Островів «Jazmy holdings limited». За даними чеського реєстру нерухомості, «International trading primex company s.r.o» з 2014 року належить будинок площею 308 квадратів по вулиці Подольський у районі Праги Браніку.

 

«International trading primex company s.r.o» зареєстрована у Празі на вулиці Голечкова 403/7. Це – адреса готелю «Kinsky Garden«. Будівлею готелю площею 565 кв. м володіє компанія «Parco, spol. s.r.o.«, вона ж набирає персонал. Засновником «Parco, spol. s.r.o« є чеська фірма «EXA´s Prague, s.r.o«, власницею 90% якої до середини 2016-го року була Світлана Мурашова. Зараз 90 % «EXA´s Prague, s.r.o» записано на вже згадувану вище «Mulvoit limited», власників якої заховали на Британських Віргінських Островах, а керівниками «EXA´s» значаться харківський бізнесмен Іван Прокутін та Вадим Бешанов.

Олександр Тимошенко,

чоловік лідера «Батьківщини» Юлії Тимошенко

Про низку фірм, пов’язаних із Олександром Тимошенком, вже писали наші колеги. На цих компаніях немає нерухомості. Утім, одна з них «Britico Product s.r.o.», має цікавих контрагентів. По-перше, їхні власники світяться в документах Panama Papers. По-друге, ці власники наглухо заховані в нетрях реєстрів Нової Зеландії. Тож опишемо для історії ці структури, раптом їх назви трапляться вам в інших історіях.

Олександр Тимошенко у 2012 році реєструвався власником «Britico Product s.r.o.». Нині компанією володіє чеський бізнесмен Вацлав Франц. Утім, Олександр Тимошенко лишився її керівником, а  Юлія Тимошенко постійно декларує прибутки чоловіка від цієї компанії в межах 300 тис. грн.

За даними чеського реєстру нерухомості, у «Britico Product s.r.o.» утворилася дебіторська заборгованість перед чеською компанією «MTM Capital, s.r.o» на 11,3 млн. крон (приблизно 12,3 млн грн). По документах, якщо «Britico» не поверне кошти, «MTM» має право, зокрема, на її майно – землю і будівлі на вулиці Осикова (Osiková) у чеському місті Ліберець.

Єдиним засновником «MTM Capital, s.r.o» є компанія «Bolmond limited» із Нової Зеландії. Вона, у свою чергу, зареєстрована на новозеландську «Vicam (auckland) limited», яка має єдину номінальну власницю, філіпінку Несіту Мансо (Nesita Manceau).

Про Мансо детально написала кілька років тому «Маямі геральд». Це домогосподарка із освітою в 6 класів, на яку реєструють фірми по всьому світу ті, хто хоче приховати реального власника. 2008-го Мансо засвітилася у скандалі з продажем Nokia смартфонів, які замість Нової Зеландії пішли в Україну, а гроші за них переказували з литовського банку. 2009 року був ще один скандал – у Таїланді затримали літак, який летів із Північної Кореї в Іран і зробив зупинку в Бангкоку для дозаправки. По документах, на борту було обладнання для нафтової промисловості, насправді – 35 тонн гранат, ракет і пускових установок.

Олег Махніцький,

в.о генпрокурора у 2014 р., чоловік екс-членкині ЦВК Катерини Махніцької.

Дві компанії у Чехії має родина Олега Махніцького.

Фірма «Matyja cz s.r.o» записана  безпосередньо на Махніцького, спеціалізується на оренді нерухомості. Цю компанію загубила у своїй декларації дружина екс-генпрокурора Катерина Махніцька, коли була членкинею ЦВК. Не згадала про неї і в декларації після звільнення. Компанія зареєстрована у приватному будинку площею 82 квадрати у празькому районі Петровіце. Ця нерухомість записана на Олександру Бордіян – дочку партнера Олега Махніцького – Михайла Бордіяна.

Олег Махніцький став першим генпрокурором після Майдану 2014 року

За інформацією «Zaxid.net», «Matyja cz s.r.o» – невдала спроба Махніцького увійти в сигаретний бізнес. 2015 року давні знайомі, сім’я Бордіянів, запропонували екс-генпрокурору третину статутного фонду підприємства у Молдові, що мало випускати цигарки. З домовленістю, що Махніцький профінансує купівлю лінії з виробництва цигарок. Третім партнером став Валерій Бантош, який начебто мав впливових родичів у службі безпеки сусідньої держави. Екс-генпрокурор входив у сигаретний бізнес, вдаючи іноземного інвестора. Для цього в Михайла Бордіяна купив фірму  «Matyja cz s.r.o». Після цього, зі слів Махніцького, він витратив на проєкт понад $600 тис, але бізнес так і не стартував.

У протоколах допиту Махніцького журналісти знайшли кумедний епізод, коли обладнання застрягло на митниці, і Махніцькому треба було заплатити за розмитнення $80 тис. Щоби перевезти ці гроші, екс-генпрокурор із партнерами поділив на українському боці суму по $10 тис. кожному – імовірно, щоби не декларувати її на кордоні.

«Я снова оказался в безвыходной ситуации и вынужден был оплатить эти издержки» – йдеться у протоколі допиту Махніцького.

Родина Бордіянів, натомість, стверджує, що Махніцький грошей не давав, частку у фірмі йому подарували, натомість, екс-генпрокурор сам позичив у Бордіянів $60 тис. За даними молдавського судового реєстру, судова тяганина у Махніцьких та Бордіянів ще триває.

Згідно до даних молдавського бізнес-реєстру станом на 21 жовтня 2019 року 25% фірма, про яку йдеться – «Pipus-Grup» – записана на Олега Махніцького (і ця інформація відсутня в декларації його дружини), 55 %  фірми оформлено на Андрія Чорного, 20% – на Валерія Банташа.

Власницею ще однієї компанії, «Droztym s.r.o», є перша дружина Махніцького Неля, а керівниками – син Вадим Махніцький та Олександра Бордіян. «Droztym s.r.o» теж займається орендою нерухомості.

Сергій Дворак,

екс-прокурор прокуратури Дарницького району Києва, син керівника Київської міської митниці Юрія Дворака (2015 рік).

Сергій Дворак був прокурором прокуратури Дарницького району Києва до кінця 2015 року. Перестав працювати в органах після сюжету «Наших грошей» про його розкішне життя. Останні роки не з’являвся в публічному просторі і ось знайшовся у Празі.

Через створену 2017 року компанію «Repostorium s.r.o.» Дворак володіє двома квартирами у столиці Чехії. Квартиру на вулиці Воєнова, 2481/5  (Vojenova) у районі Лібен Дворак придбав 2017 року, а квартиру на вулиці Туфарова 2945/4 (Toufarova) в районі Стодулки купив на рік пізніше, у 2018-му. Фірма Дворака теж займається орендою нерухомості.

Микола Ламбуцький,

керівник «Київпастрансу» (2001-2014 роки).

Микола Ламбуцький запам’ятався на посаді керівника «Київпастрансу» двома речами: він ходив з годинником «Breguet Marine» вартістю до $15 тис. та при ньому в «Київпастрансі» вкрали 3 млрд грн.

Зараз Ламбуцькі осіли у Чехії. Фірма «Amantis cz s.r.o.» синів Ламбуцького Ігоря й Олега та дружини Ірини володіє тризірковим готелем «Amantis» на чеському курорті Десна. Номер у цьому готелі коштує приблизно 2300 грн.

Також фірмі Ламбуцьких «Lambic line s.r.o.» із 2014 року належить квартира на вулиці Строканова (Štorkánova), 16 у празькому районі Сміхов. Ще одну квартиру з 2008 року, компанія має на вул. Яна Зайца, 191/40 у районі Праги Бубенець.

Олексій Перевезенцев,

державний секретар Міністерства економічного розвитку і торгівлі (до вересня 2019 року), представник президента Зеленського в уряді з листопада 2019 р.

Не задекларував чеську компанію «Eurobud s.r.o.». У цій фірмі 32% записано на Перевензенцева та його родичів, 20% – на Анатолія Хижняка, 20% мають Костянтин та Ірина Бурлаки, 20% – Василь та Леонід Бігуни, 8% – Марія Гамага. У компанії широкий перелік видів економічної діяльності – від будівництва та проектування будівель до виробництва товару з дерева.

Андрій Амелін,

керівник Адміністрації морських портів України (до середини 2018 року).

Андрій Амелін фігурує у кримінальній справі щодо завдання збитків держбюджету на більш ніж півмільярда грн. Він і його брат Володимир із 2012 року володіють фірмою «AVA Management s.r.o.» Види економічної діяльності компанії – оренда нерухомості та виробництво, торгівля і послуги, які не перелічені у додатках 1 і 3 до закону про ліцензування торгівлі.

Юрій Браун,

директор філії ДП «Укрдержбудекспертиза» у Запорізькій області.

Фірмі Брауна «Braun eu s.r.o.« належить сільський особняк площею 716 квадратів у селі Каменни Уєзд (Kamenný Újezd), розташованому приблизно в 9 кілометрах на південь від міста Чеське Будейовіце і 132 км. на південь від Праги.

Олександр Тарута,

брат нардепа Сергія Тарути.

Володіє 25% компанії «E-klass, s.r.o«, фірма в стані ліквідації. 51% фірми записаний на киянку Дарію Амеліну, ще 24% – на Олександра Єлєцкіх із Донецька.

Роман Бахматюк,

батько політика й бізнесмена Олега Бахматюка.

Значиться членом кооперативу «Plzeňské družstvo KTO – družstvo» у районі Радобишице м. Плзень на вулиці Ке сходум (Ke Schodům), 55. Олег Бахматюк – фігурант кількох мільярдних кримінальних проваджень, які САП незаконно передала до поліції, а поліція ці провадження закрила.

Олег Синянський,

очільник Служби зовнішньої розвідки України (2004-2005 роки).

На посаді Синянський був фігурантом  шпигунського скандалу: генерал СБУ Валерій Кравченко заявив, що саме Синянський і голова СБУ Ігор Смешко віддавали йому незаконні накази стежити за кордоном за депутатами-опозиціонерами, а також міністрами уряду. Нині Синянський володіє 10% у компанії «Enduring Tech. S.R.O», ще 90% належать киянці Вікторії Жуковій.

Компанія зареєстрована у будинку села Лішніце, оформленому на Василя Гончара. На цю ж особу також зареєстровано 8 квартир в історичному центрі Праги і будинок у чеському селі Нова Вес.

З 2011-го по 2014-ий 20% «Enduring Tech. s.r.o» належали Михайлу Куцину – начальнику Генштабу-Головнокомандувачу Збройних Сил України в 2014 році, 30% – екс-очільнику УСБУ в Харківській області Андрію Мухатаєву.

 

Аліна Стрижак, «Наші Гроші» за участі investigace.cz