Шурин судді Вовка виявився адвокатом засудженого, фірма якого на СЕТАМі за 5 мільйонів купила фірму Онищенка
01.11.2019   //  

У грудні 2018 року АРМА (Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами) продало на СЕТАМ корпоративні права у розмірі 100% статутного капіталу ТОВ «Майдан-плаза». Це – фірма екс-нардепа із «газової справи» Олександра Онищенка.

5,1 млн грн. за лот виклала створена за 9 днів до торгів ТОВ «Сеіл компані». Нею володіють у рівних долях Вадим Слівчак та Костянтин Бортун.

Як встановили «Наші гроші», Бортун  – безробітний, який раніше працював на автомийці і у травні 2018 року отримав вирок за те, що покалічив на автомийці чоловіка. Бортуна засудили на 1 рік 6 міс. позбавлення волі з іспитовим строком в 1 рік. У липні 2019 року Бортуна звільнили від відбування покарання у зв’язку з закінченням іспитового строку. Адвокатами обвинуваченого були Михайло Пишний та Федір Татарчук із адвокатського об’єднання «Пишний, Татарчук та партнери». Федір Татарчук є братом дружини (шурином) судді Печерського районного суду Києва Сергія Вовка згідно декларації родинних зв’язків судді.

Другий співвласник компанії ТОВ «Майдан-плаза» – столичний актор Вадим Слівчак, задіяний у виставі  «Лохотрон по-українськи» у Київській опері. Також Слівчак є членом правління ГО «Спортивний клуб «Восход», зареєстрованого в одноіменному клубі столичного району Дарниця. Костянтин Бортун, судячи з його сторінок у соцмережах, теж займається спортом.

Керівником «Сеіл компані» є Дмитро Шуригін із Рубіжного Луганської області. Згідно даних сайту «Судова влада», чоловік 2015 року фігурував у кримінальному провадженні, утім, деталей судовий реєстр не містить.

ТОВ «Майдан-плаза», згідно даних сайту Youcontrol, 2009 року належало особисто Олександру Онищенку та його матері Інесі Кадировій. Пізніше єдиною власницею структури лишилася тільки Кадирова. У 2018-му власником ТОВ стала швейцарська компанія «Гесіс СА», яка, за даними слідства, також пов’язана з Онищенком.

У квітні 2018 року корпоративні права «Майдан-плаза» передали в управління АРМА в рамках провадження НАБУ-САП №42015110000000121. ТОВ досі володіє понад 500 квадратами в Києві по вул Хрещатик, 27б. За версією слідства, там і був розташований офіс злочинної організації Онищенка. Із квітня 2018-го нерухомість на Хрещатику арештована. «Майдан-плаза», уже коли нею володіли актор і автомийник, просила суд зняти арешт із нерухомості, але отримала відмову.

За власною статистикою «Наших грошей», більшість торгів АРМА на СЕТАМі, які відбулися, оскаржуються в судах, тому що старі власники майна вимагають визнати аукціони з продажу недійсними, розірвати договори з новими власниками. Продаж корпоративних прав ТОВ «Майдан плаза»  – одні з небагатьох торгів АРМА, які не оскаржуються.