На місці ринку «Деміївський» виросте 30-поверховий «багатофункціональний комплекс»
01.11.2019   //  

Департамент містобудування та архітектури КМДА видав ТОВ «Манхеттен Інвест» містобудівні умови та обмеження на реконструкцію нежитлових будівель продовольчого ринку «Деміївський» по вул. Ізюмська, 1 під багатофункціональний комплекс. Відповідний наказ 26 вересня підписав в.о. обов’язків директора Департаменту Олександр Яструбенко.

Висота будівель після реконструкції становитиме щонайменше 85,6 м, або орієнтовно 30 поверхів. Остаточну висоту буде визначено проектною документацією.

Відповідно до Генплану ділянки, де запланована «реконструкція», є територією громадських будівель та споруд, де житлова забудова заборонена. Втім, попри це у МУО зазначено дані, як при проектуванні забудови вираховувати щільність населення в межах житлової забудови.

Зауважимо, що вже неодноразово зустрічалися випадки, коли під виглядом «багатофункціональних комплексів» насправді будуються житлові комплекси із магазинами, офісами та кафе на перших поверхах.

«Реконструкція» ринку «Деміївський» запланована на трьох комунальних ділянках загальною площею 1,17 га, які ТОВ «Манхеттен Інвест» отримало в оренду 1 березня 2018 року на підставі рішення Київради.

Київрада передала ділянки фірмі в оренду на 25 років для експлуатації та обслуговування нежитлових будівель і споруд на вул. Ізюмській, 1 у зв’язку з набуттям фірмою права власності на ці приміщення загальною площею 4613 кв м у 2017 році.

Цільове призначення вказаних ділянок є «для будівництва та обслуговування будівель торгівлі». Відповідно до МУО, забудовник це цільове призначення ділянки (вид використання) має змінити, привівши його у відповідність до намірів забудови.

Зауважимо, як свідчать судові рішення, зміна виду використання ділянки фактично є зміною її цільового використання, а відтак, в силу вимог чинного законодавства, вона має здійснюватися за відповідним проектом землеустрою із дотриманням встановленої процедури.

У МУО вказується, що ділянки по вул. Ізюмській, 1 потрапляють в межі Історичного центру міста Києва, історичного ареалу, центральної планувальної зони згідно з рішенням Київради від 28.03.2002.

При розробці проекту фірма зобов’язана отримати висновок від уповноважених органів охорони культурної спадщини. Також їй рекомендовано проектну документацію надати на розгляд науково-методичної ради Мінкультури та консультативної ради з питань охорони культурної спадщини Департаменту охорони культурної спадщини КМДА.

Ділянки потрапляють в санітарно-захисну зону від промислових об’єктів та в зону забруднення ґрунтів Цезієм-137, в зону підтоплень природного та техногенного характеру, в зону звукового тиску до 75 дБ та в зону особливого контролю (смуги повітряних підходів). Також частина ділянки потрапляє в охоронну зону повітряних ліній електропередач.

Нагадаємо, у 2004-2010 роках ТОВ «Манхеттен» отримало 1,17 га по вул. Ізюмській, 1 в оренду для будівництва ринку «Деміївський». У подальшому фірма відмовилася від права користування ділянкою на користь ТОВ «Манхеттен Інвест» внаслідок передачі майна.

Засновником і директором ТОВ «Манхеттен Інвест» є Олександра Гнітецька.

ТОВ «Манхеттен Інвест» входить до складу засновників ТОВ «Манхеттен» разом з Олегом Брігінцем та Юрієм Карабанем. Керівником ТОВ «Манхеттен» є Сергій Рашко.

Олег Брігінець та Юрій Карабан були співзасновниками у вже ліквідованих компаніях ТОВ «Магніт.Плюс», ТОВ «Вік-1» і ПП «Сент Софія Трейд» разом із Олександром Клюзнером. Також Брігінець і Клюзнер раніше були співзасновниками у ТОВ «Мульям».

Олександр Клюзнер був одним із засновників ТОВ «Манхеттен» від моменту його створення у 1990-х роках і до 2016 року.

Олександр Клюзнер у 2013 році як «власник ринків в м. Києві» увійшов до складу робочої групи з питань діяльності ринків при Раді підприємців при Кабміні.

З 2008-го по 2016 рр Клюзнер був співзасновником ТОВ «Козак», на орендованій ділянці якого по вул. Ревуцького, 40 поблизу ст. м. «Харківська» був ринок. Цей ринок у 2016 році знесли, після чого на цій ділянці група Perfect Group, яку контролює нардеп від ОПЗЖ Дмитро Ісаєнко, почав будувати ЖК «Лебединий». Водночас ТОВ «Козак» увійшло в орбіту Perfect Group.

Олександр Клюзнер є головою Наглядової ради Єврейської конфедерації України, президентом якої є Борис Ложкін, а серед членів Наглядової ради є, приміром, Андрій Адамовський, Михайло Гриншпон, Юлій Іоффе, Григорій та Ігор Суркіси, Олександр Лойфенфельд, Олександр Фельдман та інші.

У 2016 та у березні 2019 рр на Деміївському ринку у Києві сталися великі пожежі.

Ірина Шарпінська, «Наші гроші»