Фірма у справі НАБУ по АРМА пов’язана зі структурами Бродського й Шуфрича
31.10.2019   //  

Фірма ТОВ «Центр білінгових систем», що фігурує в кримінальному провадженні НАБУ щодо сумнівного продажу піску АРМА на СЕТАМ, пов’язана зі структурами сина нардепа Нестора Шуфрича Олександра Шуфрича та бізнесмена й політика Михайла Бродського. Про це свідчать дані Єдиного реєстру юросіб та системи Prozorro.

Як раніше повідомляла програма «ЦРУ», НАБУ у серпні 2019-го відкрило кримінальне провадження №52019000000000766. Детективи підозрюють, що службові особи АРМА і ГПУ змовилися і продали через СЕТАМ на підконтрольні структури річковий пісок за заниженою у 8 разів вартістю, щоб потім збути товар уже за ринковою ціною.

Купило пісок ТОВ «Центр білінгових систем», записане на Світлану Гришину. Згідно Єдиного реєстру юросіб, ця жінка зареєстрована як фізична особа-підприємець. Під час реєстрації контактним телефоном вказала 380636564565. Цей же номер вказаний як контакний у ТОВ «Степл лтд» – постачальника піску на торгах Prozorro. Бенефіціарами «Степл лтд» значаться син нардепа Нестора Шуфрича Олександр, Світлана та Юрій Бродські (дружина і син політика, бізнесмена Михайла Бродського), а також Юрій Ігнатюк.

За даними «Наших грошей», раніше Світлана Гришина мала прізвище Ліщенко. «Наші гроші» відшукали її сторінку у соцмережі Facebook. Як вказує власниця «Центру білінгових систем», раніше вона працювала юрисконсультом в УІСПУ «Венето» Світлани Бродської.

Річковий пісок арештували і продали за сприяння працівників Державного Бюро Розслідувань. Провадження відкривали за заявою директора ТОВ «Інформагентство Стоп корупції ТВ», дотичний до якого проект журналістських розслідувань «Стоп корупції» глобальна мережа журналістів-розслідувачів GIJN виключила за непрофесіоналізм. Заявник повідомив, що протягом тривалого часу на території Вишеньківської сільської ради Бориспільського району Київської області незаконно видобувають пісок і продають за пособництва правоохоронців. Покази заявник давав у лютому 2018, а провадження №62019100000000094 відкрили у січні 2019-го. Майже рік знадобився слідству для того, аби з’ясувати, що земля, на якій лежить пісок,  належить  ТОВ «Корпорація Віп Хауз», що не має дозволу на користування надрами. У квітні 2019 року пісок визнали речових доказом і арештували, у травні – передали в управління АРМА, а в червні – вже продали.

Як повідомляв «Судовий репортер», саме цей пісок обговорювали на плівках з кабінету заступника міністра МВС Сергія Чеботаря у 2014 році. Його підприємству МВС передала на реалізацію як безхазяйний податкова, оскільки, хоч пісок і розташований на землі «Корпорації Віп Хауз», але намитий без дозволу. Врешті ДП «Спецсервіс» продало пісок фіктивній компанії за мінімальною ціною, і на «плівках Чеботаря»  керівник ДП «Спецсервіс» Василь Петрівський начебто звітує Чеботарю про його продаж через фірму-прокладку.

2017 року Петрівський уклав з прокурором угоду про визнання винуватості. Суд дав йому 4 роки позбавлення волі умовно і оштрафував на 17 тис. грн. Після вироку Петрівський лишився керувати ДП «Спецсервіс» МВС.