Фонтан світломузики відремонтують вп’ятеро дорожче від ринкових цін
30.10.2019   //  

Ціни на обладнання для реконструкції фонтану світломузики в саду ім. Шевченка в Харкові перевищують вітчизняні ринкові ціни п’ять разів. У порівнянні з ЄС різниця по деяким товарам досягає 10 разів.

Про це йдеться в статті Павла Новика для «Харківського антикорупційного центру».

СКП «Харківзеленбуд» Харківської міської ради 30 вересня за результатами тендеру уклало угоду з ТОВ «Інжинірингова компанія Планета Буд» на реконструкцію фонтану світломузики в саду ім. Т.Г. Шевченка. Вартість угоди склала 67,71 млн грн.

За ці гроші планують зробити проектні та демонтажні роботи, замінити труби, зробити нову гідроізоляцію, встановити нові ЛЕД-світильники, нові системи фільтрації, подачі води на фонтан та дезинфекції. Покриття фонтану зроблять з граніту. Раніше фірмі було замовлено реконструкцію саду Шевченка.

Аналіз кошторису реконструкції фонтану з світломузикою показав, що ціни на обладнання завищені в рази, навіть в порівнянні з цінами у країнах Європейського Союзу.

Так, прожектор світлодіодний OASE ProfiLux LED 110 в Харкові заплановано придбати по 58584 грн./шт. Всього таких прожекторів закуплять 112 шт.

Для порівняння, в Україні такі прожектори коштують близько 9 тис. грн. Або в шість з половиною разів дешевше. Лише на закупівлі цих світильників різниця складе понад 5,5 млн грн.

Більше того, ціни в країнах Євросоюзу на такі самі світильники близькі до ринкових цін в Україні і навіть дещо нижчі. Так, у Румунії такі прожектори коштують ще  на третину дешевше – до 6 тис грн/шт.

Майже в 10 разів дешевше, ніж купують світильники у Харкові, можна їх придбати у Чехії.

Панель керування фонтаном Oase WECS 1024 у Харкові збираються придбати по ціні 1,1 млн грн./шт. Хоча за кордоном вони продаються в 5 разів дешевше.

56 насадок для створення піни Oase Schaumsprudler типу 35-10 E готові придбати по майже 25 тис грн./шт на загальну суму 1,39 млн грн.

Для порівняння на низці українських ресурсів ці насадки коштують по 4 тис. грн. Тобто в 6 разів дешевше. На сайті німецького виробника насадки продають по 100 євро.

Аналіз показав, що фактично кожна позиція по ремонту фонтана світломузики в Харкові має переплати в п’ять та більше разів.

В 2015 році цей фонтан було реконструйовано за гроші компанії «Рошен», тоді роботи обійшлися до 5 млн грн.

Відмітимо, що в 2015 році було закінчено реконструкцію оденого з найвідоміших фонтанів у світі – фонтана Треві у Римі. Реконструкція фонтану Треві тривала 17 місяців і нею займалися 26 скульпторів. Загальний кошторис, який профінансували спонсори, був сів розмірний до харківського – 2,2 млн євро (біля 70 млн грн.)

Власником київського ТОВ «Інжинірингова компанія «Планета буд» записані Сергій Мошенський та Євген Вовк, а директором вказаний Микола Шокодько. Фірма заснована в 2016 році. Сергій Мошенський є сином колишнього нардепа Валерія Захаровича Мошенського, власника великого столичного будівельного холдингу «Група компаній «Планета».

Від «Наших грошей»

Єдиним конкурентом переможця на тендері було столичне ТОВ «Теплотехнік ТП», пропозиція якого була дорожчою. Фірма записана на Андрія Молодіда. За останні три роки фірма отримала замовлень на 2,25 млн грн.

«Інжинірингова компанія Планета Буд» з Усього з грудня 2017 року отримало підрядів від Департаменту комунального господарства та підпорядкованого йому СКП «Харківзеленбуд» на 1,31 млрд грн.