Із серпня «сусід» кропачовців натендерив у шахтарів Вугледару 34 мільйони
29.10.2019   //  

ДП «Шахта ім. М.С. Сургая» (м. Вугледар, Донецька обл.) у серпні-жовтні за результатами тендерів уклало дев’ять угод із ТОВ «Драгарем» про ремонтні роботи на загальну суму 33,60 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До середини 2020 року мають відремонтувати пускову апаратуру, високовольтні комірки, лебідки, трансформаторні підстанції двох типів, редуктори та інше шахтне обладнання.

Сума угод на 9% нижча від загальної очікуваної вартості закупівель у 37,08 млн грн.

На чотирьох тендерах єдиним конкурентом було ТОВ «Вейтон Компані», а на двох – ще й ТОВ «Донэлектрооборудование», однак його відхилили за відсутність довідки про згоду на врахування всіх витрат у ціну пропозиції. У решті тендерів, крім вищеназваної «Вейтон Компані», також брали участь інші компанії, проте вони або програвали за ціною, або не допускалися до аукціону, або відхилялися при визначенні переможця.

Створений у березні столичний «Драгарем» зі статутним капіталом 200 тис грн. належить директору Валентину Рокиті, адвокату з Броварів. Він володів і керував київським ТОВ «Техенергомаш-РВ» із Русланом Богуненком із Кропивницького, доки його не переписали в Одесі на того ж Богуненка та нового директора Ельмара Маммадова з Азербайджану.

Раніше «Техенергомаш-РВ» був зареєстрований в одному корпусі з ТОВ «Візарремпром», з яким вони мають одного екс-засновника – ТОВ «Опрімакс» Олександра Сахнюка.

Фірма «Візарремпром» фігурує у кримінальному провадженні НАБУ щодо заволодіння державними коштами у сумі 22,76 млн грн.. За підрахунками детективів, саме на цю суму були завищені ціни на закупівлях ДП «Селидіввугілля», ДП «Мирноградвугілля» і ДП «Шахтоуправління «Південнодонбаське № 1» за попередньою змовою зі службовцями ТОВ «Доненергоекспорт», ТОВ «Тріалтрейд» і ТОВ «Універсал Інвест-Строй». Слідство виявило зв’язок між цими фірмами та з «Візарремпромом», а також із ТОВ «ВБ Нерухомість», яким володіє ТОВ «Укрдонінвест» Віталія Кропачова.

Крім того, поліція розслідує можливе заволодіння державними коштами у розмірі 50,00 млн грн. на тендерах посадовцями «Мирноградвугілля» за участі службовців згаданої фірми «Візарремпром» і ТОВ «УкрМет Груп», яке також пов’язане з Кропачовим.

Віталія Кропачова називали представником у вугільній галузі колишнього першого заступника голови фракції БПП та бізнес-партнера Петра Порошенка – Ігоря Кононенка.

У липні 2019 року стало відомо про усунення Віталія Кропачева від контролю за вугільною галуззю. За даними «Економічної правди», з ініціативи Ігоря Коломойського новим неофіційним куратором вуглепрому нібито став бізнесмен Віталій Бєляков. Після того у державних шахтоуправлінь було змінено керівництво.