Поліція вважає, що «УГВ» за $7 мільйонів купувало метанол за завищеними цінами у шотландської «прокладки» та швейцарського адвоката
28.10.2019   //  

Поліція розслідує факт розтрати службовцями АТ «Укргазвидобування» та комерційних структур бюджетних коштів при закупівлі за завищеними цінами метанолу у «AGTG SA» та «Petrochemical Systems L.P.» за 7 млн. євро. Про це свідчить ухвала Печерського райсуду Києва від 10 жовтня.

Слідчі встановили, що службові особи АТ «Укргазвидобування» діяли в складі організованої групи спільно з представниками підприємств, що повинні поставляти метанол. У липні 2018 р. «Укргазвидобування» без проведення процедури закупівлі, в рамках переговорних домовленостей, уклало низку договорів на постачання 18 тис тон технічного метанолу (метиловий спирт) марки «А» з компаніями нерезидентами «AGTG SA» (Швейцарія) та «Petrochemical Systems L.P.» (Шотландія) на загальну суму понад 7 млн. євро.

При цьому, «Укргазвидобування» спільно з представниками «AGTG SA» та «Petrochemical Systems L.P.» задля формування псевдоринкової вартості на метанол використовували середньоарифметичне значення між квартальним котируванням, що опубліковано виданням «ICIS Methanol (Europe)» у розділі «Contract price FOB Rotterdam EUR/tone», та середньоарифметичним котируванням «ICIS Methanol (Europe)» у розділі «SPOT PRICES FOB Rotterdam EUR/tone» за місяць відвантаження. Тобто фактично взято за основу європейське ціноутворення.

Очікувана вартість продукту по формулі становила 32,3 тис грн./тону, при цьому його реальна вартість, яку пропонують товариства резиденти України, складає близько 22 тис грн/тону.

Водночас, «AGTG SA» та «Petrochemical Systems L.P.», використовуючи неефективне формування ціноутворення на метанол, під виглядом його постачання нібито з портів Роттердама, фактично організували закупівлю метанолу в Російській Федерації (ЧАО «Метафракс», ОАО «Щекиноазот») та Республіці Білорусь (ОАО «Гродно Азот») з подальшим його відвантаженням до філій «Укргазвидобування».

Суд задовільним клопотання Головного слідчого управління Нацполіції і надав йому доступ до документів по закупівлі «Укргазвидобуванням» у «AGTG SA» та «Petrochemical Systems L.P.» метанолу.

Як повідомляли «Наші гроші», 3 липня 2018 р. «Укргазвидобування» за результатами електронних біржових торгів на ТБ «Українська енергетична біржа» уклало угоду з «Petrochemical Systems L.P.»  про постачання метанолу на 3,56 млн євро, або 108,58 млн грн., а 27 липня – з «AGTG SA» про постачання метанолу на 3,78 млн євро, або 117,97 млн грн.

У першому договорі йшлося, що «Petrochemical Systems L.P.» до квітня 2019 р. на умовах DAP поставить 9 тис т технічного метанолу марки А за попередньою ціною 395 євро за тонну, а у другому, що «AGTG SA» теж поставить 9 тис такого ж метанолу, але за попередньою ціною 420 євро за тонну.

У обох угодах йшлося, що кінцева ціна буде розраховуватися за формулою:

Р = К * D – F, де

Р – ціна товару, в євро за одну метричну тонну;

К – середньоарифметичне між квартальним котируванням, що опубліковане виданням ICIS Methanol (Europe) у розділі Contract Price FOB Rotterdam  EUR/tonne та середньоарифметичним котируванням ICIS Methanol (Europe) у розділі SPOT PRICES FOB Rotterdam EUR/tonne, за місяць відвантаження;

D – диференціал, значення якого складає 1,13 (для «Petrochemical Systems L.P.») та 1,12 (для «AGTG SA»);

F – вартість транспортування товару по території України від станції прикордонного переходу до станції призначення, згідно тарифів ПАТ «Укрзалізниця» на дату підписання акту приймання передачі.

1 серпня цього року  «Укргазвидобування» уклало угоду з «Petrochemical Systems L.P.») про постачання метанолу на 2,56 млн євро, або 71,41 млн грн. (до серпня 2020 р. на умовах DAP поставлять 8 500 т метанолу за попередньою ціною 301 євро за тонну), а 16 серпня 2019 р – з «AGTG SA» про постачання метанолу на 2,37 млн євро, або 67,02 млн грн. (до серпня 2020 р. на умовах DAP поставлять 8 500 т метанолу за попередньою ціною 279 євро за тонну).

Шотландська «Petrochemical Systems L.P.» зі статутним капіталом 1 тис фунтів стерлінгів створена у листопаді 2016 року. Тоді її учасниками були «Comet Admin Ltd» і «Westcity Admin Ltd». Підписи від усіх цих трьох компаній при реєстрації «Petrochemical» ставила мешканка офшорного Белізу – Tiffany Nicole Brown, на яку також заведено низку інших британських підприємств. Ця ж номінальна власниця є однією із бенефіціарів ТОВ «Компанія з управління активами «Ізі Лайф». На цю фірму з 2011 р. записано 80% акцій ПАТ «Черкаський автобус», що раніше належало Петру Порошенку.

Порошенко володів «Черкаським автобусом» через корпорацію «Богдан». У 2009 р. він віддав автомобільний напрямок бізнесу своєму давньому другу та партнеру Олегу Свинарчуку, який у 2011 р. переоформив автобусний завод на «Ізі Лайф» та офіційно вивів його зі складу корпорації «Богдан».

Після обрання Порошенка президентом України у 2014 р., Свинарчук змінив прізвище на Гладковський і очолив Міжвідомчу комісію з політики військово-технічного співробітництва та експортного контролю, а згодом вже у статусі першого заступника Секретаря РНБОУ почав контролювати весь оборонно-промисловий комплекс. У свою чергу «Богдан» домовився із білорусами про спільне виробництво вантажівок МАЗ для української армії на іншому заводі у Черкасах. А на «Черкаському автобусі», який частково належить пані Браун з Белізу, збирають автобуси «Атаман» на агрегатній базі «Isuzu».

Швейцарську паливну фірму «AGTG SA» з кантону Фрібург із капіталом 100 тис швейцарських франків, очолює Т’єрі Буну (Thierry Bounous). Цей адвокат володіє женевською юридичною фірмою «Bounous Avocats», а також вказав на сторінці в «LinkedIn», що керує фірмами «Novafirm SA», «Petrus Private Bank Ltd», «Altea Family Office Monaco», «WPS Planning Services DMCC» і «WPS SA».

До жовтня 2016 р. «AGTG SA» мала назву «Wattsun Holding SA». Ще раніше ця фірма на чолі з Марселєм Шмідом (Marcel Schmid) знаходилась у Женеві та займалась будівництвом, купівлею, продажем та експлуатацією вітропарків за кордоном, управлінням компаніями, придбанням участі та координацією операцій компаній, продажем продукції, зокрема за кордоном.