ОАСК зобов’язав видати фірмі дозвіл на будівництво апартамент-готелю на Печерську, хоча ДАБК наполягало на порушеннях
24.10.2019   //  

Суд зобов’язав Департамент з питань державного архітектурно-будівельного контролю міста Києва видати ТОВ «Дружба народів СНД» дозвіл на виконання будівельних робіт «Будівництво апартамент-готелю» по вул. Курганівській, 7 у Печерському районі столиці. Про це свідчить рішення Окружного адмінсуду м. Києва (суддя Шрамко Ю.Т.) від 16 жовтня.

31 травня цього року фірма звернулася до Департаменту із заявою про видачу дозволу на виконання будівельних робіт. Після отримання відмови, ТОВ «Дружба народів СНД» пішов до суду.

Департамент відмовив у видачі дозволу у зв’язку з неподанням компанією документів, необхідних для прийняття рішення про видачу дозволу. Крім того, у зв’язку із встановленням невідповідності поданих документів вимогам законодавства.

Однак, суд із висновками Департаменту не погодився.

Як зазначив ОАСК, разом із заявою фірма подала в ДАБК копії документа, що посвідчує право власності чи користування земельною ділянкою, інформацію про ліцензію, що дає право на виконання будівельних робіт, кваліфікаційні сертифікати, а також відповідну проектну документацію на об’єкт будівництва.

При цьому суд заявив, що нормами закону «Про регулювання містобудівної діяльності» та Порядку виконання підготовчих та будівельних робіт №466 не передбачена необхідність подання для отримання дозволу на виконання будівельних робіт інших документів, які просило ДАБК. Зокрема: технічних умов від СУППР та відповідне погодження на генеральному плані; інформації щодо внесення проектної документації до Містобудівного кадастру; завдання на проектування, затвердженого замовником та погодженого генеральним проектувальником; акт обстеження зелених насаджень; інженерно-геологічні вишукування, виконані у лютому 2018 року ТОВ «КиївГЕО»; проекту оцінки впливу на навколишнє середовище; генерального плану, оформленого в установленому порядку з відповідними погодженнями та ін.

Також, на думку суду, не знайшло підтвердження твердження ДАБК про встановлення невідповідності поданих документів вимогам законодавства. Зокрема, ДАБК вказував, що проектна документація на будівництво не відповідає вимогам вихідних даних на проектування та ДБН А.2.2-3-2014, відсутній засвідчений у встановленому законом порядку експертний звіт та додаток до нього, в історико-містобудівному обґрунтуванні техніко-економічні показники не відповідають показникам відповідно до експертного звіту та ін.

Крім того, ДАБК звертав увагу, що ділянка, на якій заплановане будівництво призначена для індивідуальної забудови, а фірма хоче звести там готель. Також у ДАБК просили узгодити інформацію стосовно сусідньої ділянки, в межах якої також велося проектування, але суд заперечив, що друга ділянка теж буде забудовуватися.

Нагадаємо, 23 серпня 2018 року Департамент містобудування КМДА видав ТОВ «Дружба народів СНД» містобудівні умови та обмеження на будівництво апартамент-готелю на вул. Курганівській, 7. У вихідних даних гранична висота вказана – 27 м, однак остаточно вона мала бути визначена у проектній документації.

Ділянка, на якій заплановане будівництво, знаходиться в межах історичного центру Києва, на зсувонебезпечних територіях.

Засновниками ТОВ «Дружба народів СНД» значаться Мурад Касумов з Києва і Іфтіхар Сафтар Огли Фараджов з Казахстану.