Після пом’якшення прокуратурою статті суд оштрафував на 15 тисяч начальника виконавчої служби за хабар у 30 тисяч за закриття проваджень
23.10.2019   //  

Богородчанський райсуд Івано-Франківської області призначив 15,3 тис грн. штрафу начальнику Богородчанського райвідділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції в Івано-Франківській області Юрію Сурмачевському, який отримав хабар. Про це повідомляє «Курс» з посиланням на вирок суду від 11 жовтня.

Сурмачевського затримали у липні за отримання 30 тис грн.

Правоохоронці відкрили провадження за ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України – одержання неправомірної вигоди службовою особою у великому розмірі.

Однак до суду прокуратура передала провадження за значно м’якшою статтею, за ч. 2 ст. 369-2 КК  України – зловживання впливом.

Як йдеться у вироку суду, до Сурмачевського звернувся чоловік, щоб отримати консультацію з приводу закриття виконавчих проваджень щодо накладення на нього штрафів за порушення адміністративного законодавства.

Сурмачевський за 30 тис грн. обіцяв закрити провадження та не звертатися в суд з поданням про тимчасове обмеження виїзду за межі України, оскільки на заявника неодноразово накладалися адміністративні стягнення, в тому числі і за порушення митного законодавства. Начальник Богородчанського райвідділу державної виконавчої служби запевнив, що вплине на державних виконавців відділу, у яких на виконанні знаходилися виконавчі провадження.

26 липня посадовець отримав першу частину хабара у розмірі 10 тис грн. у своєму авто в Івано-Франківську, а 29 липня другу – 20 тис грн. – у своєму кабінеті, де і був затриманий.

Суд визнав Сурмачевського винним у зловживанні впливом та призначив покарання у вигляді штрафу 15,3 тис грн.

Суд не заборонив Сурмачевському обіймати посади, тож чиновник може продовжити працювати начальником Богородчанського районного відділу державної виконавчої служби.