1,5 мільйона дали на проект вилучення радіоактивних відходів зі спецкомбінату в Києві
21.10.2019   //  

ДСП «Київський державний міжобласний спеціальний комбінат» 16 серпня замовило ДП «Науково-технічний центр дезактивації та комплексного поводження з радіоактивними відходами, речовинами, джерелами іонізуючого випромінювання» послуги з інженерного проектування на 1,48 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Цьогоріч мають виконати проектно-вишукувальні роботи щодо вилучення радіоактивних відходів зі сховищ №5, 6, 7 пункту захоронення радіоактивних відходів ДСП «Київський ДМСК». Цей пункт знаходиться у межах Києва південніше від Пирогова. Вилучення відходів передбачається другою чергою будівництва об’єктів та виконання робіт із мінімізації впливу радіаційної аварії на цих сховищах на навколишнє середовище.

Деталі нинішнього підряду на проектування невідомі, бо договір не опубліковано.

Обидва держпідприємства підпорядковані Державному агентству України з управління зоною відчуження, яке разом із ДСП «Київський ДМСК» і п’ятьма іншими аналогічними комбінатами входить у Державну корпорацію «Українське державне об’єднання «Радон».

Довідково:

У квітні 2019 року гендиректор ДК «УкрДО «Радон» Андрій Бургомістренко звертався до мера Києва Віталія Кличка з проханням виділити кошти на вивезення відходів зі сховищ ДСП «Київський ДМСК» до сховищ комплексу «Вектор» у зоні відчуження, а також на перенесення цього комбінату за межі Києва, що поверне громаді Києва 160 га земель.

Сайт «Радону» перебуває на техобслуговуванні, але звернення доступне у пошуку.

Бургомістренко повідомляв, що збудоване ще в 60-их роках ДСП «Київський ДМСК» поступово руйнується. У 90-их роках на сховищах №5, 6, 7  відбулась аварія з витоком рідких відходів з умістом радіоактивного ізотопу тритію, гостра фаза якої ліквідована лише в 2013 році відкачуванням їх у сховище №14. Однак відходи, що вже витекли зі сховищ, знаходяться в ґрунтах, поки що в межах санітарно-захисної зони комбінату.

За словами Бургомістренка, тритієве забруднення підземних вод розширюється в бік струмка Віта, що несе ризик переносу тритію в Дніпро, а також у бік Хотова і Лісників. Тому подальше зволікання з вивезенням може призвести до потенційного забруднення територій цих населених пунктів, а також Пирогова, що потребуватиме їх відселення.

Ще він вказав на ризик терактів у зв’язку з польотами безпілотників над комбінатом.