Корупційні будівлі для прес-конференцій Зеленського
18.10.2019   //  

Коли під час виборів штаб кандидата Зеленського розташувався в «вертолітному майданчику Януковича» – це виглядало як прикра несподіванка. Однак після того, як для його 14-годинної  прес-конференції обрали один з колишніх корпусів заводу «Арсенал» – почало складатись враження, що такі заходи виконують ще одну функцію: освячення будівель присутністю першої особи. Хто ж буде копатись в туманному минулому майна, якщо там виступав Сам?

До самого закладу Kyiv Food Market, де відбулась прес-конференція, – особливих питань нема. Хіба що є деякі питання у НАБУ до одного із його власників – екс-радника глави АП Михайла Бейліна, якому 2 жовтня оголосили підозру. Більш цікава історія – про власника приміщення, яке Kyiv Food Market орендує. Отож.

Виведення державної нерухомості «Арсеналу» розпочалося ще у 2007 році, коли держзавод разом із фірмами тодішнього керівника заводу Ігоря Волощука, екс-віце-президента «Родовід Банку» Сергія Дядечка та його партнерів створили спільне підприємство (СП). Внеском держзаводу мали стати власні корпуси, а компаній – 190 млн грн. При цьому якщо державна нерухомість потрапляла в СП одразу, а гроші потрібно було заплатити аж до 2032 року.

У 2013-ому, тобто в останній рік правління Януковича завод вийшов з СП нібито «з отриманням грошової компенсації». Зрозуміло, що вже  без своїх корпусів, які завдяки судовим рішенням стали власністю приватних компаній. На жаль, судові рішення не розповідають, якою була «грошова компенсація» і чи не малась на увазі та ефемерна проплата, яка має статись через 12 років.

Зауважимо, що договір про спільну діяльність намагалися розірвати через суди, зокрема, завдяки Олександру Зінченку, екс-очільнику Державного космічного агентства України, у віданні якого перебуває завод «Арсенал». Зінченко в інтерв’ю у 2009 році заявляв про плани боротися з «бізнес-паразитами», маючи на увазі, перш за все, колишнє керівництво «Арсеналу»: «Завод передав право розпоряджатися 32,5 тис кв м своїх виробничих площ «сімейним» фірмам колишнього директора. А що залишив собі? Сплату податків за землю під всіма переданими будівлями і утримання тих приміщень за рахунок заводу». Однак суди розірвати договір відмовилися, з приходом Януковича до влади в ДКАУ повернулося старе керівництво, і в результаті плани боротьби розвіялися.

Таким чином одноповерхова прибудова до корпусу №5 літ.«З» загальною площею 991 кв м, де зараз розміщується Kyiv Food Market, у 2009-2013 роках стала власністю ТОВ «Скайнет Ltd», ТОВ «Нова Тор» і Корпорації «Науково-виробниче об’єднання «Арсенал». Суди кілька разів визнавали право власності цих фірм на будівлю, потім вищі інстанції це скасовували і відправляли на новий розгляд. Поки врешті у 2016 році компанії не відкликали свій позов. А відкликали тому, що будівлю переоформили на ТОВ «Бізнес Проперті Груп».

У грудні 2018 року «Бізнес Проперті Груп» здала будівлю в оренду до 2029 року ТОВ «ЛФ Івент Хол». У квітні цього року – отримала вихідні дані на реконструкцію будівлі під громадське призначення. І у вересні орендатори-ресторатори Алекс Купер і Михайло Бейлін відкрили Kyiv Food Market.

Уся ця історія не могла не зацікавити правоохоронні органи. У Генпрокуратурі було кримінальне провадження за фактом зловживань службовців держзаводу «Арсенал», які разом з підконтрольними компаніями протиправно привласнили держмайно. Втім, в судовому реєстрі є інформація, що у 2018 році цю справу вже закрили.

Окрім «Бізнес Проперті Груп», ще дві компанії Дядечка стали власниками кількох корпусів на території «Арсеналу» на ділянках загальною площею понад 2 га. На одній із них навпроти ст. м. «Арсенальна» неподалік від Kyiv Food Market незабаром має вирости 14-поверховий «багатофункціональний комплекс з апартаментами».

Крім того, на інших ділянках держзаводу заплановані житловий будинок від Вавриша-Ісаєнка і 50-метровий торговельний центр.

Нагадаємо, що це не просто об’єкти. Це нерухомість, яка буде розташована в самому центрі Києва, впритул до об’єкту світової спадщини ЮНЕСКО і урядового кварталу. Більше того, щоб отримати більше прибутку, її будують із перевищенням  дозволеної в центральному  історичному ареалі висоти. Але після такої оборудки із майном «Арсеналу» на це вже і уваги ніхто не зверне. А президент ще й розрекламує.

 

Блог від: Ірина Шарпінська