Міноборони у тендері на 700 мільйонів пробачило «комодівцям» паспорт на прострочене паливо, викинувши суперників за такі самі недоліки
09.10.2019   //  

Міністерство оборони України 7 жовтня за результатами тендеру замовило ТОВ «Торум» дизельного палива на 696,37 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Фірма подала документи на дизпаливо ДТ-З-К5 класу 2 виробництва ВАТ «Мозирський нафтопереробний завод» від 13 січня 2019 року і дизпаливо ДП-Арк-Євро5-В0 виробництва ПАТ «Укртатнафта» від 26 лютого 2018 року. Гарантійний строк зберігання у паспорті якості «Укртатнафти» складає рік із дати виготовлення. Тобто він давно уже сплив на момент, коли «Торум» 1 серпня завантажив цей паспорт якості у складі тендерної пропозиції.

Отже, «Торум» допустили до аукціону, хоча в одному з двох паспортів сплила гарантія.

Натомість ТОВ «Газтрим» відхилили через невідповідність одного із двох наданих ним паспортів умовам тендеру. Пропоноване фірмою дизпаливо виробництва «Укртатнафти» за результатами випробування мало температуру спалахнення в закритому тиглі 57°C, тоді як за ДСТУ 7688:2015 при поставці дизпалива для Міноборони вона повинна бути не нижче 62°C. При цьому в іншому паспорті на дизпаливо виробництва «Мозирського НПЗ» була вказана правильна температура 62°C, однак замовник не звернув на це уваги.

Саму «Укртатнафту» теж не допустили до торгів через те, що її дизпаливо у паспорті має температуру спалахнення в закритому тиглі 57°C замість 62°C. Компанія оскаржила своє відхилення в АМКУ, заявивши, що більше року не виробляла і не паспортизувала паливо з температурою спалахнення в закритому тиглі 62°C, бо не було таких замовлень. Через це вона не мала паспортів на нього з гарантійним строком, який ще не сплив. Тому довелось подати паспорт на паливо з меншою температурою спалахнення в закритому тиглі 57°C, але з діючим гарантійним строком. Проте адмінколегія АМКУ не задовольнила скаргу, оскільки температура 57°C дійсно не відповідала ДСТУ і тендерній документації.

ТОВ «Торговий дім «Сокар Україна» також відхилили за паливо від «Мозирського НПЗ» і «Укртатнафти» із температурою спалахнення в закритому тиглі 57°C замість 62°C.

Відхилені «Газтрим» і «Сокар Україна» так само безуспішно скаржились в АМКУ.

До 29 листопада поставлять залізницею 25 415 т арктичного дизпалива по 27 400 грн./т.

За даними «EnKorr», це на 3% нижче від ринкової ціни арктичного дизпалива у 28 270 грн./т на день оголошення результатів тендеру. Остання складається з ринкової ціни літнього дизпалива у 27 020 грн./т і премії за якість арктичної марки у $50 за тонну.

Ціна угоди на 2% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 711,11 млн грн.

Допущеними конкурентами були ТОВ «Альянс Енерго Трейд» Романа Адамова і ПП «ОККО Контракт» Віталія Антонова, причому ніхто не знижував ціну на аукціоні.

Столичний «Торум» входить у так звану групу Грановського-Адамовського (найвідоміша фірма «Трейд Коммодіті»), яка за часів президента Петра Порошенка вигравала паливні підряди Міноборони, залізниці та інших замовників на мільярди гривень. «Торум» та інші «коммодівські» фірми фігурують у кримінальній справі про заволодіння службовців «Укрзалізниці» та групи осіб бюджетними коштами через підконтрольні підприємства.

У 2017 році по справі щодо поставок фірмою «Трейд Коммодіті» палива для армії НАБУ затримувало одного з інвесторів компанії Володимира Трофименка, головного тендерника армії Володимира Гулєвича та заступника (екс-) міністра оборони Ігоря Павловського.

Нагадаємо, днями Господарський суд Києва дозволив підрядникам Міноборони подавати на тендер отримані іншими фірмами сертифікати, бо вони говорять лише про «намір».