АМКУ на півмільйона оштрафував групу змовників за розпил понад п’ятнадцяти тендерів
06.10.2019   //  

Адміністративна колегія територіального відділення Антимонопольного комітету в Тернопільській області оштрафувала групу підприємців Романа, Світлану та Юрія Олійників, Романа Галавана та Володимира Тхорика на 503 тис грн. за антиконкурентні дії на торгах. Про це повідомляють «Наші гроші. Львів» з посиланням рішення, яке опублікували на сайті АМКУ 1 жовтня.

Йдеться про їхню участь в низці закупівель Тернопільської області.

Вперше про пов’язаність сім’ї Олійників та Романа Галавана «Наші гроші. Львів» написали в січні цього року. В новині про закупівлю свинини Тернопільським обласним навчально-реабілітаційним центром у підприємця Юрія Олійника за 251,9 тис грн. зазначили, що змовників об’єднувало підприємство «Галичина-Агро». Саме цій фірмі, директором якої був Роман Галаван, його конкурент Юрій Олійник постачав товари. Він також користувався авто Галавана за довіреністю. Крім того, бізнес-партнером Галавана в цьому підприємстві була мати Юрія Олійника Світлана Олійник.

Також конкуренти подали на торги схожі за структурою довідки, які містили однакові помилки.

Сам же Роман Галаван орендував холодильне приміщення у ТОВ «Микулин», директором та співвласником якого був батько Юрія Олійника Роман Олійник. Останній для участі в закупівлях також подавав документи від підприємства «Микулин», наприклад, свідоцтво на нерухоме майно, технічний паспорт тощо.

Загалом Роман Галаван зустрічався на торгах з сім’єю Олійників дванадцять разів, а з Володимиром Тхориком – п’ять.

В результаті експерти «Центру громадського моніторингу та досліджень» скерували звернення до АМКУ. Комітет також встановив, що підприємці користувалися однією IP-адресою та однією  програмою для створення pdf-файлів. Тож Роман Олійник отримав 63 тис грн. штрафу, Роман Галаван – 183 тис грн., Юрій Олійник – 38,5 тис грн., Володимир Тхорик – 173 тис грн. та Світлана Олійник – 45 тис грн. Підприємці також не зможуть брати участі у відкритих торгах протягом трьох років.