Тендерна колегія АМКУ самостійно(!) змінила підставу відхилення нелюбого «укравтодорівцям» підрядника
01.10.2019   //  

Адміністративна колегія АМКУ з розгляду тендерних скарг прийняла рішення про правомірність відхилення пропозиції одного з учасників закупівлі Служби автомобільних доріг у Вінницькій області, зіславшись на підставу, якої сам замовник не прописав у протоколі відхилення. Про це повідомила колишня державна уповноважена АМКУ Агія Загребельська.

Чергова зміна практики Тендерної Колегії відбулась при розгляді скарги від учасника ринку у межах тендеру САД у Вінницькій області на закупівлю робіт з капітального ремонту 4,4 км дороги М-12 Стрий-Тернопіль-Кропивницький-Знам’янка очікуваною вартістю 249,20 млн грн.

Йшлося про встановлення обставин правомірності прийнятого замовником на етапі прекваліфікації рішення про відхилення пропозиції ТОВ «Миколаївбудцентр».

Державні уповноважені АМКУ у складі голови Колегії Ніни Сидоренко, а також Марії Процишен та Ольги Нечитайло не дійшли до висновку, чи правомірно замовник відхилив пропозицію учасника, натомість, знайшли іншу підставу для його відхилення – і на цій основі відмовили «Миколаївбудцентру» у задоволенні скарги.

Так, з-поміж іншого, замовник відхилив компанію, посилаючись на недостовірність інформації про місце розташування заводу з виробництва асфальтобетону та грунтозмішувальної установки:

«с. Мигія, вул. Гранітна, 21, при цьому зазначено відстань до місця виконання робіт – 20 км, що не відповідає дійсності».

Учасник пояснив, що у спірній довідці також зазначав, що власник АБЗ та постачальник асфальтобетонних сумішей ТОВ «СПМК-17» гарантував оперативно перемістити установку АБЗ за адресою, що входить у межі 20 км – на орендований майданчик на території Малокрушлинецької сільради. Також учасник надав відповідні документи на підтвердження.

Зі свого боку Тендерна колегія АМКУ зачитала письмові та заслухала усні доводи учасників, після чого винесла рішення, посилаючись на іншу підставу для відхилення.

Зокрема, державні уповноважені відзначили, що:

«У наданій у складі Пропозиції Скаржника таблиці 2 з інформацією про найменування обладнання відсутня інформація щодо відстані до місця виконання робіт/надання послуг, км від адреси розташування АБЗ, а саме від зазначеної адреси розташування АБЗ, Миколаївська обл., Первомайський район, с. Мигія, вул. Гранітна, буд. 21».

Врешті Колегія прийняла рішення про правомірне відхилення пропозиції «Миколаївбудцентру» на спірних торгах.

Екс-держуповноважена АМКУ резюмувала практику Колегії:

«Тобто, що зробила колегія:
1. Перевірила законність відхилення замовником пропозиції скаржника з підстав надання недостовірної інформації;
2. Не зробила з цього приводу жодних висновків та не прийняла жодного рішення щодо того, чи законним було це відхилення;
3. Самостійно змінила підставу відхилення пропозиції скаржника із зазначеної в протоколі недостовірної інформації на зазначену в рішенні колегії невідповідність пропозиції вимогам документації;
4. Перевірила законність відхилення пропозиції скаржника з підстави сформованої колегією, а не замовником – невідповідність пропозиції вимогам тендерної документації;
5. Визнала законним відхилення пропозиції скаржника з підстави, сформованої колегією, а не замовником».

Відзначимо, 27 вересня Вінницька САД уклала договір на виконання робіт з ТОВ «СУНП “Автострада”» за 226,78 млн грн. Це єдиний учасник, який зіграв на пониження при незмінних первинних цінових пропозиціях конкурентів – ТОВ «Енергетично-дорожнє будівництво» та ТОВ «СУАП “Інтервіас Україна”».

Як раніше повідомляли «Наші гроші», Торік бухгалтеркою «Інтервіас Україна» певний час була Вікторія Красавіна, яка до того, в 2016-2018 роках працювала головним спеціалістом Відділу комунального господарства Управління ЖКГ Департаменту ЖКГ, енергетики та інфраструктури Вінницької ОДА.

Сама ж компанія свої перші підряди почала отримувати у липні цього року.  Вінницьке підприємство «Інтервіас Україна» створене у 2017 році, належить австрійській фірмі «Котра Коттон Трейдінг Хандельсгезмбх» («Cotra Cotton Trading HandelsgmbH»). Зараз бенефіціаром значиться Олексій Цимбал із Відня, однак раніше, за даними «YouControl», ним була вінничанка Галина Семенова. Торік вона володіла ТОВ «Шлях-Буд-Монтаж» на чолі з тим же Сидорчуком, доки цю фірму не переоформили на одесита Віктора Скіцановського.