Шахта Сургая при новій владі розіграла між дилерами 64 мільйони на кріплення одного виробника майже по цінам Кропачова
01.10.2019   //  

Державне підприємство «Шахта ім. М.С. Сургая» 23 вересня за результатами тендеру уклало угоду з ТОВ «Меткріпсервіс лтд» на постачання аркового кріплення на 64,08 млн грн. Про це повідомляється в системі «Прозорро».

Замовлено кріплення КМП А3/15,5 СВП-33 по 21 360 грн за одиницю.

Минулого літа шахта Сургая купувала такі ж кріплення у фірми «Доненергоекспорт» з угрупування Віталія Кропачова по 22 480 грн/од., тобто на 5% дорожче від нинішньої ціни.

Разом з тим, за цей рік в Україні впали внутрішні ціни на метал. За даними сайту «Металіка», катанка у липні 2018 року коштувала 22 000 грн/т, а у вересні 2019 року – на рівні 18 300 грн/т. Тобто сталь подешевшала на 20%.

Разом з тим, у липні 2019 року в Україні почав функціонувати так званий «відкритий» ринок електроенергії. В результаті ціни на електроенергію для промисловості виросли приблизно на 20%.

ТОВ «Меткріпсервіс лтд» зареєстровано у Дружківці на Дмитра Старостенка з окупованого Донецька. В тендерній пропозиції фірма вказала, що виготовляє кріплення відповідно до дилерської угоди з ТОВ «Селидовбудінвест» Сергія Вовка.

Єдиним конкурентом на цьому тендері шахти Сургая було дружківське ТОВ «Ванко МК» Івана Корнієнка, яке також надало дилерську угоду з «Селидовбудінвестом».

Нагадаємо, влітку стало відомо про усунення від контролю за вугільною галуззю бізнесмена Віталія Кропачева, який за часів Порошенка вважався «смотрящим» від імені Ігоря Кононенка. За даними «Економічної правди», з ініціативи Ігоря Коломойського новим неофіційним куратором вуглепрому нібито став бізнесмен Віталій Бєляков. Після того у державних шахтоуправлінь було змінено керівництво.