ДТЕК не поставляє дешеву електроенергії з Європи на Бурштинський острів, змушуючи франківців, львівян і закарпатців купувати на третину дорожче від решти України
30.09.2019   //  

Вартість електроенергії на ринку «на добу наперед» (РДН) на території Бурштинського енергоострову у вересні була значно вища від ціни е/е РДН на території решти України. Про це свідчать дані Міненерго та ДП «Оператор ринку», які є у розпорядженні «Наших грошей».

В окремі дні, наприклад 15 вересня, вартість е/е на енергоострові була більше ніж у півтора рази дорожча від решти України – 1,84 проти 1,12 грн за кВт*годину (виправлено одруківку – початково було вказано МВт*годину).

Результати торгів на ринку електроенергії на ринку «на добу наперед» (РДН)  Середньозважена ціна, грн/кВт*год
Доба постачання 15.09 16.09 23.09 25.09
Обєднана єнергосистема України 1,12 1,63 1,62 1,63
Бурштинський півострів 1,84 1,84 1,96 1,99

Бурштинський енергоострів від’єднаний від енергосистеми України. Це умовна територія, на якій розташовані електричні мережі Бурштинської електростанції, що належить групі ДТЕК Ріната Ахметова, разом з прилеглою до неї електромережею та власними споживачами електроенергії в межах Закарпатської, Івано-Франківської та Львівської областей. Всього на цій території мешкає близько 3 млн українців.

Основним місцевим виробником електроенергії для енергоострову є ДТЕК (95%), кілька відсотків виробляє Калуська ТЕЦ. Окрім виробітку є постачання імпортної електроенергії з території Європи.

Імпорт електроенергії міг би збити ціни на РДН для Бурштинського острова. Однак цього не відбувається. Основним імпортером також є група ДТЕК, яка контролює близько 70% усього імпорту з напрямку Словаччини, решта прав на імпорт розподілені між вісьмома іншими фірмами.

За даними «Наших грошей», ДТЕК після започаткування так званого «ринку» електроенергії у липні 2019 року регулярно не використовував свою квоту на імпорт. У липні група Ахметова використала квоту на 49%, у серпні на – 32%, у вересні – на 25%. Решта фірм, що імпортують до третини е/е, використовують свої квоти на 90-100%.

При цьому обсяг недопоставленої саме ДТЕКом електроенергії з Європи є співставним з обсягами торгівлі на РДН для Бурштинського острова. Наприклад, у вересні ДТЕК поставив зі Словаччини лише 28 тисяч з можливих 113 тисяч МВт*годин – тобто недопоставлено близько 85 тисяч. Тоді як щодобовий обсяг торгівлі на РДН для острова складав від 6 до 10 тисяч МВт*годин. Відтак реалізація суттєвого обсягу е/е саме ДТЕКом могла б знизити ціну.

Електроенергія з ринку «на добу вперед» призначена для непобутових споживачів. Населення отримує е/е за значно дешевшим фіксованим тарифом, який і є дешевим завдяки тому, що промислові споживачі, комунальні установи та бізнес платять значно дорожче. При цьому вартість е/е закладається у тарифи водоканалів, місцевих транспортників, з урахуванням ціни РДН оплачують електроенергію усі офіси, магазини, лікарні та інші заклади.

Голова парламентського комітету з питань енергетики та ЖКГ Андрій Герус повідомив, що 27 вересня звернувся з цією проблемою до НКРЕКП, однак енергетичний регулятор не відреагував так само як не реагує Антимонопольний комітет на зловживання ринковою владою з боку монополіста.

«Окремо звернув увагу регулятора НКРЕКП на ситуацію у Бурштинськоу острові, але жодної реакції від регулятора немає. Як жодної реакції не бачимо і від іншого регулятора – антимонопольного, у якого зір не особливо покращився за останні місяці», – заявив Герус.

Блог від: Юрій Ніколов