АМКУ вирішив за зачиненими дверима визначити розмір штрафу для картелю тютюнників і «Тедісу»
26.09.2019   //  

Державні уповноважені Антимонопольного комітету проголосували за частково закритий розгляд справи про порушення конкурентного законодавства чотирма найбільшими виробниками цигарок та дистриб’ютором «Тедіс Україна». Про це повідомив журналіст «Наших грошей» із Комітету.

Розслідування АМКУ почалось у 2017 році, досліджувався ринок за період 2010-2016 років. Не зважаючи на те, що розслідування було завершено наприкінці 2019 року у нього не були включені дані про ринок за 2017-2018 роки.

Усі п’ятеро відповідачів клопотали про закритий режим слухання справи. Голова АМКУ Юрій Терентьєв запропонував державним уповноваженим підтримати клопотання частково – у форматі відкритої частини зачитати фабулу розслідування, тоді як обговорення провести за зачиненими дверима.

На засіданні 26 вересня свої пояснення у справі нададуть компанії «Філіп Морріс» та «Тедіс», тоді як інші відповідачі матимуть можливість висловити власні позиції у справі 27 вересня. Продовження засідання призначене на 9:30.

У відповідь на попередні висновки у справі відповідачі відреагували, зокрема, такими запереченнями:

  • Комітет не врахував досвід ТОВ «Поділля-Тютюн» та його ділову репутацію на ринку до його придбання компаніє «Megapolis Holdings (Overseas) Limited»;
  • Вихід інших дистриб’юторів з ринку був для товариств непередбачуваним;
  • Виробники добровільно відмовилися від конкуренції між собою за інших дистриб’юторів на користь одного, що дозволило їм встановити сприятливі умови для встановлення цін на тютюнові вироби.

Нагадаємо,  відповідачі у справі, ПАТ «Філіп Морріс Україна», ПАТ «Джей Ті Інтернешнл Україна», ПАТ «Імперіал Тобакко Продакшн Україна» та ПАТ «В.А.Т. Прилуки» разом виробляють більше 90% сигарет в Україні.

Як раніше повідомляли «Наші гроші», у 2012-2013 роках згадані виробники відмовились від реалізації продукції через власні мережі дистрибуції. Натомість, весь вироблений ними обсяг цигарок почав реалізовувати єдиний дистриб’ютор – ТОВ «Торгова компанія “Мегаполіс-Україна”» (нині – «Тедіс Україна»).

«За наслідком доля ринку останнього з незначної в 2011 перетворилась на 99% в 2013 році. На ринку дистрибуції тютюнових виробів конкуренція зникла та виробникам в цьому належала ключова роль, адже без них «Мегаполіс-Україна» не став би монополістом», – писала у своїй сторінці у FB колишня державна уповноважена АМКУ Агія Загребельська, за чиєю службовою запискою на початку 2017 року була відкрита вищезгадана справа проти картелю фабрик і «Тедісу».

Відзначимо також, що у якості зловживання монопольним становищем «Тедіс»:

  • збільшував власну торгівельну надбавку за рахунок зменшення надбавки своїх оптових та роздрібних покупців;
  • встановлював оптовим покупцям таку ж саму ціну, що і роздрібним;
  • продавав сигарети роздрібним торговцям за ціною, за якою у власній роздрібній мережі продавав їх кінцевому споживачу;
  • недовантажував товар окремим покупцям, в тому числі великим торгівельним мережам, створюючи штучний дефіцит за відсутності будь-яких альтернативних джерел його покриття.

Зі свого боку, транснаціональні виробники, попри пропозиції від інших великих торгівельних компаній та скарг покупців, підтримали штучні правила ринку – і продовжили співпрацю виключно з «Мегаполісом».

Матеріали справи, оприлюднені в АМКУ: