Завтра АМКУ почне карати транснаціональних виробників цигарок за монополізацію ринку «Тедісом»
25.09.2019   //  

Завтра, 26 вересня, о 10:00 Антимонопольний комітет розгляне результати розслідування справи про порушення конкурентного законодавства чотирма найбільшими виробниками цигарок та дистриб’ютором «Тедіс Україна».

Відповідачів підозрюють у створенні картелю, в результаті якого «Тедіс» став монополістом на ринку первинного продажу цигарок.

Про це повідомила колишня державна уповноважена АМКУ Агія Загребельська.

Відповідачі у справі, ПАТ «Філіп Морріс Україна», ПАТ «Джей Ті Інтернешнл Україна», ПАТ «Імперіал Тобакко Продакшн Україна» та ПАТ «В.А.Т. Прилуки» разом виробляють більше 90% сигарет в Україні.

Загребельська нагадала, що у 2012-2013 роках згадані виробники відмовились від реалізації продукції через власні мережі дистрибуції. Натомість, весь вироблений ними обсяг цигарок почав реалізовувати єдиний дистриб’ютор – ТОВ «Торгова компанія “Мегаполіс-Україна”» (нині – «Тедіс Україна»).

«За наслідком доля ринку останнього з незначної в 2011 перетворилась на 99% в 2013 році. На ринку дистрибуції тютюнових виробів конкуренція зникла та виробникам в цьому належала ключова роль, адже без них «Мегаполіс-Україна» не став би монополістом», – нагадала Загребельська.

Надалі позбавлений конкурентного середовища монополіст почав зловживати:

  • збільшував власну торгівельну надбавку за рахунок зменшення надбавки своїх оптових та роздрібних покупців;
  • встановлював оптовим покупцям таку ж саму ціну, що і роздрібним;
  • продавав сигарети роздрібним торговцям за ціною, за якою у власній роздрібній мережі продавав їх кінцевому споживачу;
  • недовантажував товар окремим покупцям, в тому числі великим торгівельним мережам, створюючи штучний дефіцит за відсутності будь-яких альтернативних джерел його покриття.

Транснаціональні виробники, попри пропозиції від інших великих торгівельних компаній та скарг покупців, підтримали штучні правила ринку – і продовжили співпрацю виключно з «Мегаполісом».

В 2015 році АМКУ надав виробникам рекомендації щодо формування критеріїв для потенційних дистриб’юторів, з якими вони готові співпрацювати. Лідери ринку на виконання рекомендацій Комітету розробили критерії, яким не відповідав навіть сам ТОВ «ТК «Мегаполіс-Україна».

В 2016 році розслідування АМКУ загрожує вже перейменованому ТОВ «Тедіс Україна» мільярдним штрафом та примусовим поділом. Виробники продовжують реалізовувати через нього більше ніж 90% своєї продукції.

У грудні 2016 року стало зрозуміло, що голова АМКУ не збирається ділити цигаркового монополіста, а прогнозований розмір штрафу «Тедісу» внаслідок маніпуляцій з коефіцієнтами зменшився у кілька разів (докладніше у статті «Антимонопольний комітет і барони-розбійники»).

13 грудня 2016 року Загребельська звернулась до голови АМКУ із службовою запискою щодо необхідності відкриття справи проти чотирьох виробників за монополізацію цигаркового ринку ТОВ «Тедіс Україна».

Справу відкрили на початку 2017 року.

«У лютому 2018 року голова Комітету повідомив, що вона знаходиться «на фінішній прямій». І ось 26 вересня 2019 року почнуть розглядати результати її розслідування», – розповіла Загребельська.

За її словами, на завтрашньому засіданні цікавою буде позиція лідерів ринку:

«Чи наважаться вони продемонструвати свою соціальну відповідальність та розповісти, як та завдяки кому «Тедіс» став монополістом за часів Януковича? Хто допоміг «Тедісу» зберегти своє монопольне становище за часів наступних президентів? Чому на ринку дистрибуції сигарет досі немає конкуренції? Та чи правду говорили Міністр внутрішніх справ та Генеральний прокурор у 2017 році, коли публічно звинувачували голову АМКУ в отриманні хабарів від «Тедісу» за збереження монопольного становища?»