Підлеглі Авакова розслідують продаж дозволу на видобуток берилію оточенню Авакова
24.09.2019   //  

Поліція підозрює посадовців Державної служби геології та надр в зловживанні службовим становищем при проведенні аукціону з продажу Пержанського родовища, переможцем якого стало ТОВ «Пержанська рудна компанія» з пропозицією 76,00 млн грн.

Про це йдеться ухвалі Корольовського районного суду м.Житомира від 9 вересня.

Поліція вважає, що з метою отримання неправомірної вигоди від юридичної особи посадовці Держгеонадр з порушенням законодавства призначили аукціон з продажу спецдозволу на видобування берилієвих руд Пержанського родовища на території Олевського району Житомирської області. Аукціон було проведено 22 квітня 2019 року через «Прозорро. Продажі». Переможцем його стала «Пержанська рудна компанія», пропозиція якої склала 76 млн грн.

Слідство встановило, що дія спецдозволу з видобутку берилієвих руд на Пержанському родовищі розповсюджується також на Південно-Західну ділянку Ястребецького родовища. Таким чином, територія родовища потрапляє до меж Поліського природного заповідника, а тому видобуток тут руд буде суперечити статті 40 закону «Про природно-заповідний фонд України», яка регламентує проведення господарської діяльності в охоронних зонах. Адже видобуток берилію відноситься до робіт, що становлять підвищену екологічну небезпеку.

Суд задовольнив клопотання слідчого про доступ та копіювання документів «Пержанська рудна компанія» щодо участі в аукціоні. Відомо, що в червні поліція отримала дозвіл суду вилучити в Держгеонадр оригіналів документів з проведення аукціону та поданих на нього документів «Пержанською рудною компанією». Державний реєстр спецдозволів на користування надрами не містить інформації про спецдозвіл фірми.

Засновниками «Пержанської рудної компанії» є Олександр Настенко, Віталій Якименко та Олег Орлов.

Якименко очолює також ТОВ «Восток-Енергоресурс», яке має спецдозвіл на видобуток газу Новософіївській площі (Харківська обл.). Зараз бенефіціаром цієї фірми вказаний співвласник мережі магазинів під назвою «АТБ» Геннадій Буткевич.

Буткевич також є власником ТОВ «Укргаздоб», яким раніше володіли Настенко та Якименко. Фірми Буткевича також стали власниками ТОВ «Нафтогазенергопром» та ТОВ «Центральна нафтогазотранспортна компанія». Співзасновником останньої раніше був Олександра Павлюченко, якого ЗМІ називають кримінальним авторитетом на призвісько «Браслет». Павлюченко був помічником нардепа в парламенті попереднього скликання від «Народного фронту» Ігоря Котвіцького – бізнес-партнера по газовому бізнесу міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.