АМКУ оштрафував змовників, які зустрічалися на торгах понад 400 разів
23.09.2019   //  

Адміністративна колегія територіального відділення Антимонопольного комітету у Львівській області оштрафувала ПП «Захід Інвест Торг» та ПП «Агропродовольча промислова компанія» на 136 тис грн. за антиконкурентні дії на торгах. Про це пишуть «Наші гроші. Львів» з посилання на рішення, яке опублікували на сайті АМКУ 16 вересня.

Йдеться про їхню участь в закупівлі вершкового масла для Львівської обласної клінічної психіатричної лікарні.

Про пов’язаність цих учасників на торгах «Наші гроші. Львів» писали неодноразово. Наприклад, фірми розіграли чверть мільйона на постачання яєць залізниці.

Редакція зазначала, що обох конкурентів об’єднував Андрій Якимець. Раніше він був власником фірми «Захід Інвест Торг», однак став поручителем на торгах для «Агропродовольчої промислової компанії».

Учасники зустрічалися на торгах понад 400 разів.

Вищезгадані компанії – друга генерація пари змовників ПП «Галбізнес Груп» та ТОВ «Євро Фіш», які «розпиляли» понад 500 закупівель. Однак ці фірми не беруть участі в торгах, оскільки минулого року їх оштрафували за спотворення торгів на загальну суму 1,36 млн грн.

Існує ще й третя генерація змовників – ПП «Товарна база» та ПП «Продукти для всіх». Вони також часто фігурують в матеріалах «Наші гроші. Львів». Наразі ці підприємства ходять разом на торги замість «Захід Інвест Торгу» та «Агропромислової продовольчої компанії».

Усі вищезгадані підприємства об’єднані спільними працівниками, документами, договірними стосунками та контактними даними.

Крім того, Антимонопольний комітет встановив, що «Захід Інвест Торг» та «Агроподовольча промислова компанія» користувалися однією ІР-адресою, надали схожі документи, мали спільних постачальників та навіть спільні засоби зв’язку. В результаті обидві компанії отримали по 68 тис грн. штрафу. Вони також не зможуть брати участі у відкритих торгах протягом трьох років.