Суд на прохання адвокатів Журила призначив експертизу, яка може розвалити справу про розкрадання на ОГХК
17.09.2019   //  

Суд призначив проведення комплексної судової економічної експертизи у кримінальном упровадженні за обвинуваченням Руслана Журила та Олега Перцева, які обвинувачуються у завданні ДП «Об’єднана гірничо-хімічна компанія» 300 млн грн збитків при реалізації титанової продукції. Про це свідчить ухвала Солом’янського райсуду Києва від 4 вересня.

Суд призначив експертизу за заявою захисників Журила і Перцева якраз напередодні того, як запрацював Вищий антикорупційний суд.

Експертизу проведе Сумське відділення Харківського науково-дослідного інституту судових експертиз ім. Проф. М.С. Бокаріуса.

На вирішення експертів поставили два питання: чи відповідають ціни, за якими ДП «ОГХК» реалізовувало у період з 01.01.2015 по 31.07.2016 титановмісні концентрати на користь компаній «Bollwerk» (Австрія) та «Adelis Trade LLP» (Великобританія) діапазону ринкових цін на аналогічну продукцію у цей період, а також яким чином укладення та виконання цих контрактів при здійсненні експорту готової продукції вплинуло на економічний ефект, а саме отримання прибутку/збитку ДП «ОГХК».

Нагадаємо, Руслан Журило і ще ряд осіб були затримані детективами НАБУ у січні 2017 року. Їм було вручено повідомлення про підозру у зловживанні службовим становищем і вчинені злочину групою осіб за попередньою змовою.

За версію слідства, затримані у провадженні № 52016000000000005 причетні до завдання збитків ДП «ОГХК» на суму понад 300 млн грн. Схема зводилася до реалізації за заниженими цінами титанової продукції, що використовується в авіаційній та хімічних галузях промисловості, приватним фірмам-посередникам, зареєстрованим в Австрії та Латвії, та пов’язаними зі службовими особами «ОГХК».

У лютому 2018 року стало відомо, що прокурор САП Василь Кричун закрив провадження за підозрою начальника відділу продажів і маркетингу ПАТ «ОГХК» Олексія Мороховця, який проходив по одній справі з Перцевим і Журилом.

Відомо, що Журило вів переговори зі Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою про угоду зі слідством.

Справа щодо Перцева і Журила наразі розглядається в Солом’янському райсуді Києва.

Як відомо, Руслан Журило проходить як обвинувачений по ще одній справі НАБУ – т.зв. «справі Мартиненка». У травні за клопотанням захисників суд також призначив експертизу у тій справі, при чому в інституті, який раніше вже робив не одну експертизу на прохання адвокатів обвинувачених у цій справі.