За що голова АМКУ може оштрафувати машинобудівельників Ахметова на 50 мільйонів
16.09.2019   //  

Голова АМКУ Юрій Терентьєв в коментарях виданню «Економічна правда» повідомив, що у найближчі тижні Комітет прийме рішення по справі, яка стосується виробника обладнання для гірничодобувної галузі Corum Group. При цьому Юрій Терентьєв відмітив, що «Коруму» загрожує штраф близько 50 млн грн.

Це може стати першим покаранням АМКУ такого масштабу для групи Ріната Ахметова після того, як у червні голова Юрій Терентьєв доручив підлеглим пошукати інформацію у ЗМІ щодо діяльності СКМ та проаналізувати дії компаній з групи.

В матеріалах ЕП не було інформації про те, яку саме справу у вересні 2019 року анонсував Терентьєв та яке порушення вчинив Corum Group.

Але раніше «Наші гроші» повідомляли, що у 2016-2017 роках на тендерах державних шахтоуправлінь неодноразово зустрічались компанії, що пропонували шахтарям одне й те саме устаткування, виготовлене на заводах групи Ахметова.

Більше ніж у 20 процедурах закупівлі держпідприємств «Мирноградвугілля», «Селидіввугілля», «Львіввугілля» та «Шахта ім. М.С. Сургая» у якості «суперників» зустрічались компанії  ТОВ «Корум Україна» та АТ «НВК «Гірничі Машини».

В п’яти тендерах на суму 324,08 млн грн перемоги отримало «НВК «Гірничі Машини. В одинадцяти процедурах перемогу здобуло «Корум Україна» на загальну суму 187,79 грн. Інших конкурентів на цих тендерах не було. Середня економія на зазначених процедурах склала 5,81%.

Ще в двох процедурах закупівлі, де окрім «Коруму» і «Гірничих машин» були інші конкуренти, по одній перемозі вдалось отримати ТОВ «Донвуглересурси» та ТОВ «Завод гірничого машинобудування і сервісу». Середня економія на тендерах з третім конкунрентом склала 24%.

ТОВ «Корум Україна» та АТ «НВК «Гірничі Машини»  виходили на тендери з продукцією ПАТ «Харківський машинобудівний завод «Світло Шахтаря», ТОВ «Гірничі машини – Дружківський машинобудівний завод» або ВАТ «Дружківський машинобудівний завод», а також долучали зазначені компанії до виконання робіт.

  • Акціонерами ПАТ «Харківський машинобудівних завод «Світло шахтаря» є Геннадiй Висоцький і кіпрський офшор «Юмбх Юкрейнієн Мешін Білдінг Холдінг Лімітед», що входить до групи СКМ Ріната Ахметова.
  • ВАТ «Дружківський машинобудівний завод» входить до холдингу «Корум Груп» групи «СКМ».
  • Засновниками ТОВ «Гірничі машини – Дружківський машинобудівний завод» значиться кіпрський офшор «ЮМБХ Юкрейнієн Мешін Білдінг Холдінг Лімітед», що входить до групи СКМ Ріната Ахметова та ТОВ «НВК «Гірничі машини».
  • Засновниками ТОВ «Корум Україна» є ТОВ «Корум Груп» і кіпрська «UMBH Ukrainian Machine Building Limited». ТОВ «Корум Україна» входить в холдинг Corum Group, що об’єднує виробництво гірничо-шахтного устаткування групи СКМ Ріната Ахметова.
  • Акціонером ПрАТ «НВК «Гірничі машини» є британська «Коал Філд Лімітед» панамського офшора «Clean Energy Invest Ltd», а кінцевим бенефіціаром – донеччанка Вікторія Дзюба. На сайті «СКМ» «Гірничі машини» були вказані як стара назва «Corum Group». Йшлось про ТОВ «НВК «Гірничі машини», і в холдингу завжди заперечували зв’язок з однойменним АТ «НВК «Гірничі Машини». «Широка поширеність імені стала однією з причин майбутнього ребрендингу холдингу», – свого часу пояснював плутанину в назвах менеджер із зовнішніх корпоративних комунікацій «Гірничих машин» Євген Бузикін.

Все це може свідчити про те, що ТОВ «Корум Україна» та АТ «НВК «Гірничі Машини», приймаючи участь у тендерах, не конкурували між собою, замінивши ризик, який несе конкуренція, на узгоджену поведінку.  Єдиним критерієм оцінки пропозицій в зазначених закупівлях була ціна.

У випадку доведення Антимонопольним комітетом порушення, це загрожує компаніям штрафом до 10% доходу (виручки) за попередній рік.

Також, у разі притягнення компаній до відповідальності, останні втрачають право приймати участь в тендерах протягом трьох років з моменту прийняття рішення.

В 2016 році в інтерв’ю Українським новинам генеральний директор «Corum Group» заявив, що оцінює долю холдингу на українському ринку в 52%.

Консолідована виручка «Corum Group» за 12 місяців 2017 року склала 1,995 млрд. грн. Обсяг укладених контрактів становив 2,872 млрд. Це останні відкриті дані про доходи групи Ахметова, оскільки у 2019 році вона припинила оприлюднювати свої річні фінансові звіти у відкритих державних джерелах таких як SMIDA.

В жовтні 2018 року «Corum Group» уклали стратегічний договір про партнерство строком на три роки з групою «Донецьксталь».

В 2018 – 2019 роках АТ «НВК «Гірничі Машини» прийняли участь лише в одній процедурі закупівлі, і то переговорній, а ТОВ «Корум Україна» в чотирьох, де конкурентами були вже інші компанії.

Зменшення тендерів за участі цих фірм у тому числі може бути викликано тим, що в 2018 році на закупівлях державних шахтоуправлінь з’явилось ТОВ «Сані Україна». Половина цієї компанії належить групі «Укрдонінвест» Віталія Кропачева. Друга половина – крупній китайській будівельній компанії «Sany» Лян Веньгеня.  За 2018 – 2019 роки ТОВ «Сані Україна» за результатами тендерів підписала договори на загальну суму більше 1 млрд. грн. Основним суперником в тендерах виступала компанія ТОВ «Торентс», що також представляло китайське обладнання.

(З 2011 по 2014 роки компанія «Sany» також постачала на ринок України своє обладнання. Основним покупцем китайської техніки тоді була група ДТЕК.)

Як повідомляли «Наші гроші», у 2014 – 2015 роках на тендери державних шахтоуправлінь виходила інша пара компаній: ПАТ «Криворізький завод гірничого обладнання» і ТОВ «Компанія «Гірничі машини». Єдиним акціонером заводу у є та ж сама кіпрська компанія «Ukrainian Machine Building Holding Limited» (UMBH). А єдиний конкурент заводу офіційно належить панамському офшору «Севард трейдінг інк. (Sevard trading inc.)», але директором ТОВ «Гірничі машини» була записана Юлія Рибалка, також відома як бухгалтер холдингу СКМ й у звітності на SMIDA значилась контактною особою ПрАТ «НВК «Гірничі машини».