Протеже Терентьєва та мільйонер з «Нафтогазу» подались в АМКУ
16.09.2019   //  

Газовий трейдер Сергій Тищик та начальник Управління економічного аналізу АМКУ Дар’я Череденіченко оприлюднили в базі НАЗК декларації кандидати на посади членів Антимонопольного комітету.

Дар’я Чередніченко

Дар’я Чередніченко претендує на посаду заступника Голови АМКУ.

Вона прийшла в АМКУ з «Metro Cash & Carry Україна», де вона працювала разом з Юрієм Терентьєвим – нинішнім головою АМКУ. Чередніченко на посаді начальника управління відразу стала однією з найвисокооплачуваніших чиновниць Комітету, отримуючи дохід навіть більший від державних уповноважених та керівників Департаментів АМКУ.

Чередніченко задекларувала роботу керівником екзаменаційної комісії у КНТЕУ, останню річну зарплату в АМКУ у розмірі 719 тис грн. та користування автомобілем Volkswagen Golf (2008 р.в.), що належить Надії Волочай.

Чоловік Владислав Чередніченко працює у ТОВ “Сандоз Україна” (фармацевтика), де за рік отримав близько 1 млн грн зарплати та компенсацій.

Сергій Тищик

Сергій Тищик претендує на посаду держупоноваженого АМКУ.

У 2014-2017 роках був керівником дочірнього підприємства «Укравтогаз» НАК «Нафтогаз». Також у декларації вказано, що у 2018 році він отримував зарплату у ПАТ “Магістральні газопроводи україни” як на основному місці роботи. Разом з тим Тищик займається власним газотрейдерським бізнесом. Він задекларував свою власність у ТОВ «Бігаз» (газобалонне обладнання для автомобілів в Одесі, партнер Олександр Штамов з Макіївки). Також задекларував незначний дохід від київського газового трейдера ТОВ “Український газовий клуб”, де Тищик під час роботи у «Нафтогазі» в 2016-2018 роках був засновником, але рік тому перереєстрував фірму на Вадима Шульгу.

Від себе Тищик задекларував автомобіль Lexus RX350 (2013 р.в.), квартиру у Києві площею 86 кв м, яку орендує у «Нафтогазу», та дві земельні ділянки площею 1900 кв м у селі Чайки під Києвом.

На рахунках у банках Тищик тримає суми до $10 тис. Тоді як готівкою у нього задекларовано 7,1 млн грн та $486 тис.

На дружину Ірину Тищик записано автомобілі Audi А7   (2013 р.в.) та Tesla S100D (2018 р.в.). У декларації не вказано, але за даними «Юконтрол», Ірина Тищик є співзасновником ТОВ «Діва» (будівельні роботи, Київ).

Якщо Чередніченко і Тищика призначать на посади, то всі вакансії у комітеті будуть заповнені.

Після оголошеного президентом Володимиром Зеленським перезавантаження АМКУ, співбесіди Юрія Терентьєва у премєр-міністра Олексія Гончарука та неофіційної зустрічі голови Комітету з Ігорем Коломойським з первісного складу АМКУ зберегли посади:

  • голова Комітету Юрій Терентьєв,
  • замголови  Ніна Сидоренко (Терентьєв і Сидоренко були однокурсниками у КІМО з колишнім замголови Адміністрації президента Олексієм Філатовим)
  • держуповноважена Марія Процишен (вважається близькою до Юрія Терентьєва).

У серпні-вересні в АМКУ були призначені:

  • Перший заступник голови АМКУ-держуповноважена Ольга Піщанська (очолювала закупівельний напрямок у «АрселорМіттал» у той же період, коли нинішній голова АМКУ Юрій Терентьєв був генеральним юрисконсультом цього підприємства);
  • Держуповноважена Наталія Буроменська (юристка компанії «Водафон» та дружину відомого юриста Михайла Буроменського, знайомого з Борисом Ложкіним)
  • Держуповноважена Ольга Нечитайло (колишня працівниця АМКУ, що займалась питаннями ДТЕК, останні два роки працювала у BRDO під керівництвом нинішнього прем’єр-міністра Олексія  Гончарука і нинішнього міністра енергетики Олексія Оржеля. На початку вересня АМКУ підписав з BRDO договір про співпрацю);
  • Держуповноважена Ірина Копайгора (викладач Криворізького економічного інституту, донька викладача Івана Копайгори, на лекціях якого Володимир Зеленський вивчав теорію держави і права, у цьому ж вузі працює батько президента).

Від «Наших грошей». Після цих призначень Юрій Терентьєв матиме особистий вплив на весь керівний апарат Комітету, тобто на всіх трьох своїх заступників (Піщанська, Сидоренко, Чередніченко), та щонайменше одного держуповноваженого (Процишен). Це дозволить Терентьєву мати більшість для прийняття рішень АМКУ.