Запоріжжя за лізинговою схемою купило дніпровські тролейбуси з автономним ходом вартістю 39 мільйонів
10.09.2019   //  

КП «Запоріжелектротранс» 30 серпня уклало угоду з ПАТ АБ «Укргазбанк» про купівлю тролейбусів за схемою фінансового лізингу. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Державний банк без відкритих торгів придбає п’ять низькопідлогових тролейбусів Дніпро-Т203 місткістю 100 пасажирів з автономним ходом 20 км на акумуляторних батареях виробництва ДП «ВО Південний машинобудівний завод імені О.М. Макарова» не раніше 2019 року, а потім передасть їх комунальникам у лізинг на три роки. Продавець автобусів невідомий, бо «Укргазбанк» не зазначив його в договорі із запорожцями та не публікував у «Прозорро» звіт про укладення договору закупівлі.

До 6 вересня «Запоріжелектротранс» сплатить аванс 11,58 млн грн., тобто 30% загальної ціни автобусів. Загальна ціна автобусів становить 38,61 млн грн., або 7,72 млн грн. за штуку. В 2017 році Чернівці купували в ТОВ «Торговий дім «Літан» цю саму модель Дніпро-Т203 з автономним ходом більше 15 км трохи дешевше – по 7,46 млн грн. за штуку. Лізингова ставка складає 18% річних від залишку несплаченої ціни автобусів.

Право власності на автобуси перейде до «Запоріжелектротрансу» після виплати всіх лізингових платежів та укладення договору викупу по 100 грн. за кожен автобус.

Закупівлю провели без відкритих торгів, оскільки послуги фінансового лізингу не підпадають під закон «Про публічні закупівлі». У лютому Запорізька міськрада дозволила «Запоріжелектротрансу» укласти договір на закупівлю рухомого складу в лізинг.

Нагадаємо, рік тому «Запоріжелектротранс» узяв у лізинг на три роки в «Укргазбанку» 50 білоруських автобусів МАЗ 203085 загальною ціною 204,00 млн грн. під 17,8% річних.

Детальніше про обхід «Прозорро» і закону «Про публічні закупівлі» за допомогою схеми фінансового лізингу читайте у статті «Сміттєвий вибрик Філатова».