Законопроект 1076: більше підстав для відхилення, але дозвіл на угоду зі змовником
05.09.2019   //  

Автор публікації – колишня держуповноважена АМКУ Агія Загребельська.

Продовжимо аналіз законопроекту №1076 про внесення змін до законодавства про публічні закупівлі. В цій частині поговоримо про нові правила відхилення тендерних пропозицій учасників.

В законопроекті це вже не стаття 30, до якої ми всі звикли, а 31. Але це далеко не найбільша зміна.

Наприклад, якщо в діючому законі вказано шість підстав для відхилення пропозиції учасника, то в законопроекті їх в два рази більше – 14.

Всі підстави відхилення, які були в діючому законі, зберігаються. Однак окремі з них зазнали певних змін. Тому пропоную проаналізувати нові пропоновані 14 підстав для відхилення.

Почнемо з першої: учасник процедури закупівлі не відповідає кваліфікаційним (кваліфікаційному) критеріям, установленим ст. 16  Закону та/або наявні підстави, встановлені ч. 1 ст. 17 Закону.

Ця підстава була сформульована шляхом об’єднання двох підстав з діючого закону.

Однак сама ч. 1 ст. 17 законопроекту поповнилась двома новими підставами для відхилення, яких немає в діючому законі:

  • до учасника застосовано санкцію у виді заборони на здійснення у неї публічних закупівель згідно з Законом України «Про санкції»;
  • службова (посадова) особа учасника процедури закупівлі, яку учасником уповноважено представляти його інтереси під час проведення процедури закупівлі, фізичну особу, яка є учасником, було притягнуто до відповідальності за вчинення правопорушення, пов’язаного з використанням дитячої праці чи будь-якими формами торгівлі людьми.

Також, якщо за діючим законом замовник на свій розсуд приймав рішення чи відхиляти чи ні пропозицію учасника, що має заборгованість із сплати податків і зборів (обов’язкових платежів). То за законопроектом це вже є не правом, а обов’язком замовника.

Однак виключення складають випадки, коли учасник здійснив заходи щодо розстрочення і відстрочення заборгованості у порядку та на умовах, визначених законодавством країни реєстрації учасника. При цьому за нормами законопроекту в даному випадку не має значення, який результат був від вжиття учасником таких заходів. Учаснику необхідно довести виключно факт їх законного вжиття.

Крім цього новелою в частині відхилення пропозиції учасника за ст. 17 є те, що законопроект передбачає перелік випадків, в яких пропозицію учасника, не дивлячись на наявність передбачених ст. 17 підстав, відхиляти не можна. А саме:

  • якщо роботи, товари чи послуги можуть бути виконані, поставлені чи надані виключно певним суб’єктом господарювання (створення або придбання витвору мистецтва або художнього виконання; укладення договору про закупівлю з переможцем архітектурного або мистецького конкурсу; відсутність конкуренції з технічних причин; необхідність захисту прав інтелектуальної власності; укладення договору з постачальником «останньої надії» на постачання електричної енергії або природного газу);
  • після укладення договору про закупівлю у замовника виникла необхідність у постачанні додаткового обсягу товару у того самого постачальника, якщо в разі зміни постачальника замовник був би вимушений придбати товар з іншими технічними характеристиками, що призвело б до виникнення несумісності, пов’язаної із експлуатацією і технічним обслуговуванням;
  • після укладення договору про закупівлю у замовника виникла необхідність закупівлі додаткових аналогічних робіт чи послуг у того самого учасника.

Тобто в окреслених вище випадках, навіть якщо учасник пропонує неправомірну винагороду або відомості про нього внесені в «корупційний реєстр» або його внесено в «чорний список» змовників АМКУ тощо, замовник все одно може за нормами законопроекту укласти договір з таким учасником.

Змін зазнало і формулювання пов’язаності учасника, яка тягне за собою відхилення тендерної пропозиції. Якщо за діючим законом відхиленню підлягає пропозиція учасника, який пов’язаний з членами тендерного комітету замовника, то законопроектом передбачено відхилення за пов’язаність не з тендерним комітетом, а з керівником замовника. Пов’язаність учасника з членом/членами тендерного комітету не може бути підставою для відхилення його пропозиції.

Зазначене, скоріш за все, викликано тим, що законопроектом не передбачається можливість створення та функціонування тендерних комітетів з 1 січня 2022 року. Однак, з моменту вступу в дію закону до 2022 року може пройти майже два роки, та є доцільним передбачити можливість відхилення з цих підстав перехідними положеннями законопроекту.

Також, за законопроектом відсутність у нерезидента корупційної програми чи уповноваженого з реалізації антикорупційної програми не може бути підставою для відхилення його пропозиції.

В наступній частині проаналізуємо інші підстави відхилення пропозиції учасника, передбачені законопроектом.

Див. також:

Агія Загребельська