Верховний Суд відправив на новий розгляд справу по одній з «ділянок Марченка», через які розвалилася київська «Самопоміч»
04.09.2019   //  

Верховний Суд передав на новий розгляд до суду першої інстанції справу за позовом київської прокуратури про витребування на користь Київради земельної ділянки площею 0,091 га у 4-му провулку Лермонтова, 30. Про це свідчить постанова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 29 серпня.

Ділянки Марченка

Позов обґрунтовано тим, ділянка вибула з комунальної власності поза волею власника – Київради.

Прокуратура звернулася до суду з позовом про витребування ділянки ще у березні 2017 року. Суди першої та апеляційної інстанцій у його задоволенні відмовили. Та Верховний Суд їхні рішення скасував, і передав справу на новий розгляд.

Ділянка 0,091 га, яку витребовує прокуратура на користь Київради

Верховний Суд виходив з того, що суди попередніх інстанцій не оцінили всі докази і не встановили, чи відбулась передача спірної ділянки у власність Олени Матлавської.

Верховний Суд звернув увагу на те, що у матеріалах справи у нього є дві копії рішення Київради від 23.04.2009 №444/1500 з додатками, які є відмінними: в одному додатку до рішення вказано про передачу спірної ділянки у приватну власність Матлавській для будівництва та обслуговування житлових будинків, тоді як у іншому додатку такі відомості відсутні.

При цьому прокурор надав суду листи Департаменту земельних ресурсів КМДА і Київради від 2017 року, у яких вони вказують, що Київрада рішення про передачу ділянки у приватну власність Матлавській не приймала.

Нагадаємо, 17 квітня 2014 року держреєстратор зареєстрував право власності на ділянку за Оленою Матлавською на підставі рішення Київради від 23.04.2009 №444/1500.

У серпні 2014-го Матлавська відчужила ділянку дружині депутата Київради Романа Марченка Світлані Марченко, яка, у свою чергу, 15 вересня 2016 року продала ділянку Обслуговуючому кооперативу «Служба гідротехнічних споруд кар’єру №7 з розробки Бортницького родовища пісків». Цей кооператив наразі є власником ділянки.

Співзасновник юрфірми «Ілляшев та партнери» Роман Марченко став депутатом Київради у 2015 році, увійшов до фракції «Самопоміч». Влітку 2018 року у фракції розгорівся скандал, пов’язаний із землею Марченка.

У ході розслідування партія «Самопоміч» встановила, що Роман Марченко та члени його родини заволоділи 14 ділянками у Києві загальною площею близько 1,4 га, зокрема близько 0,6 га берегової лінії озера Вітовець. Матеріали розслідування партія скерувала в НАБУ.

Низку рішень про передачу частини ділянок у власність Марченку і його родичам було проголосовано на сесіях Київради у 2017-2018 рр. Ще три ділянки, стверджують у «Самопомочі», родина Марченка використовує самовільно. І ще 6 ділянок прокуратура через суди повертає у комунальну власність: ці ділянки були незаконно відчужені, і у підсумку через перепродажі вони опинилися у власності ОК «Служба гідротехнічних споруд кар’єру №7 з розробки Бортницького родовища пісків» і ГО «Спортивний клуб веслування м. Києва» , співзасновником якого є Олена Матлавська. Власником ОК «Служба гідротехнічних споруд кар’єру №7» значиться адвокат Олег Колесник, який, як зазначалося у звіті партії «Самопоміч», пов’язаний з Романом Марченком у низці справ про банкрутство.

На початку вересня 2018 року виконком партії «Самопоміч» виключив депутатів Київради Сергія Гусовського, Олексія Руденка, Сергія Харчука та Вадима Васильчука з членів партії за підтримку Марченка і відмову виключити його з фракції. Щодо самого Марченка, який не був членом партії, прийняли рішення розпочати процедуру його відкликання з Київради. Невдовзі після цього фракція «Самопомочі» у Київраді саморозпустилася.