Замгенпрокурора Кізь зірвав спецоперацію НАБУ по Пімаховій
03.09.2019   //  

Заступник Генерального прокурора Сергій Кізь у 2017 році очолював підрозділ ГПУ, який зірвав спецоперацію НАБУ щодо Діни Пімахової, першої заступниці глави Міграційної служби. У той же час Пімахова просила терміново виробити Кізю і його рідні закордонні паспорти.

Про це йдеться у розслідуванні Данила Мокрика для програми «Наші Гроші з Денисом Бігусом».

У 2017 році Національне антикорупційне бюро проводило спецоперацію щодо можливої корупції в Державній міграційній службі. Тоді агент НАБУ спілкувався з Діною Пімаховою – першою заступницею глави Міграційної служби.

Агент зафіксував, як Діна Пімахова начебто пропонує незаконну схему виготовлення українського паспорта для іноземців і називає її «вартість» – 30 тис. доларів.

Втім, цю спецоперацію Антикорупційного бюро в листопаді 2017 року перервали СБУ і ГПУ. Агента затримали – через те, що він нібито сам пропонував Пімаховій хабар і провокував її на порушення закону. У той час директор НАБУ Артем Ситник заявляв, що ГПУ свідомо зірвала операцію, щоб отримати дані про всю роботу Антикорупційного бюро.

Також у той час висловлювалися припущення, що СБУ та ГПУ могли самі попередити Діну Пімахову про те, що НАБУ проводить щодо неї спецоперацію, і «підказати» їй написати заяву про злочин.

Тепер адвокатка одного із агентів НАБУ у цій справі, Олена Сторожук, надала Bihus.Info постанову, якою саме Сергій Кізь затвердив склад групи прокурорів у кримінальному провадженні проти НАБУ.

«В матеріалах провадження була постанова про внесення змін до слідчої групи та призначення старшого слідчої групи за підписом Кізя. Тобто фактично – ну, як керівник підрозділу, він, звичайно, відав, і, я так розумію, мав можливість керувати слідчими», – пояснила адвокатка.

Сам Сергій Кізь у розмові з Bihus.Info визнав, що спілкувався з Діною Пімаховою в рамках тієї справи.

«Пімахова була заявником у певному кримінальному провадженні. Звичайно ж, коли вона приходила, я з нею особисто спілкувався. Але це – процес процесуальний», – сказав заступник Генпрокурора.

Втім, в розпорядженні Bihus.Info є документ, який може свідчити про більш багатогранне спілкування між Кізем і Пімаховою. Невдовзі після того, як заступниця глави ДМС написала заяву про злочин, вона звернулася до поліграфкомбінату «Україна» з проханням терміново виробити біометричні закордонні паспорти Сергію Кізю і його рідним. Загалом в листі Пімахової вказано 7 осіб із прізвищем Кізь.

Варто нагадати, що це було восени 2017 року. У той час на вироблення закордонних біометричних паспортів утворювалися величезні черги. Була передбачена процедура термінового вироблення паспорту за 7 днів, однак навіть за нею дуже часто траплялися серйозні затримки.

І Сергій Кізь, і Діна Пімахова запевнили журналістів, що в проханні виробити закордонні паспорти за 3 дні не було нічого незаконного. Однак при цьому Діна Пімахова сказала, що взагалі не знайома із заступником Генпрокурора.

«Особисто з Кізем я не знайома. Ми – не спілкувались», – сказала вона.

Нагадаємо, що Сергій Кізь сказав журналістам, що знайомий із Пімаховою, бо спілкувався з нею в рамках кримінального провадження щодо НАБУ.

На сьогодні кримінальне провадження щодо ніби провокацій з боку агентів НАБУ – закрите за відсутністю складу злочину. Однак Антикорупційне бюро досі не може повернути з ГПУ свої носії інформації: флешки, жорсткі диски тощо.

Наприкінці 2017 року директор НАБУ Артем Ситник висловлював припущення, що ГПУ і СБУ ініціювали кримінальне провадження саме для того, щоб ці носії інформації отримати.

Нагадаємо, що Генпрокурор Юрій Луценко призначив Сергія Кізя своїм заступником 3 липня цього року – вже після того, як президентом став Володимир Зеленський. За цей час Сергій Кізь вже встиг закрити кримінальне провадження у справі «Законів 16 січня» щодо колишнього віцеспікера-комуніста Ігоря Калєтніка. Перед цим він навіть не ознайомився із матеріалами кримінального провадження.