Фаворити з мізерною економією розпиляли півмільярда на таємне латання доріг
30.08.2019   //  

ДП «Служба місцевих автомобільних доріг» Одеської ОДА 27 серпня за результатами тендерів уклала три угоди про поточний дрібний ремонт автодоріг місцевого значення на загальну суму 452,63 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

ТОВ «Березівкаагрошляхбуд» за 324,95 млн грн. ремонтуватиме дороги Ананьївського, Березівського, Балтського, Кодимського, Подільського, Окнянського, Любашівського, Савранського, Великомихайлівського, Іванківського, Захарівського, Миколаївського і Ширяївського районів, а ТОВ «Юг Строй Компані» за 127,68 млн грн. – Біляївського, Лиманського, Білгород-Дністровського, Овідіопольського і Роздільнянського районів.

Підсумкові відомості ресурсів і кошториси не опубліковані, що не дозволяє порівняти ціни матеріалів із ринковими цінами на предмет можливого завищення.

Гарантійний строк на розмітку полімерною стрічкою становить п’ять років, на розмітку пластиком – три роки, на інші ремонтні роботи – рік, на розмітку фарбою – півроку.

Переможці змагалися тільки між собою, тому формальна економія відносно загальної очікуваної вартості закупівель у 454,11 млн грн. склала лише 0,3%, або 1,48 млн грн.

Контрольоване Араіком Амірханяном ПП «Полтавабудцентр» не допустили до нинішніх аукціонів, оскільки в червні АМКУ оштрафував його за тендерні змови із ТОВ «БК «Дорлідер», заборонивши брати участь у відкритих торгах протягом трьох років.

«Березівкаагрошляхбуд» братів Князя і Роберта Хачатрянів зареєстрована по вул. Парковій, 80 у Березівці на Одещині. Тут же прописані «ДБК Агрошляхбуд» Роберта Хачатряна та Арпіне Кіракосян і «Газлідер», яким Князь Хачатрян володіє разом із Миколою Слабенком, депутатом Березівської райради від «Опоблоку».

Князь Хачатрян – екс-депутат Березівської райради від Партії регіонів, помічник екс-нардепа від «Опоблоку» Миколи Скорика і депутат Одеської облради від цієї ж партії.

Із судового реєстру відомо, що «Березівкаагрошляхбуд» мав фінансово-господарські взаємовідносини із ТОВ «Ліа Ексим» і ТОВ «Тельєза», які фігурують у кримінальному провадженні прокуратури Одеської області як учасники конвертаційного центру.

«Тельєза», за даними справи, для ухилення від податків проводила безтоварні фінансові операції із «Березівкаагрошляхбудом». Фірми підробляли бухгалтерську звітність, якою «Березівкаагрошляхбуд» обґрунтовував незаконно сформований податковий кредит.

Крім того, в рамках іншої справи заступник директора фірми «Березівкаагрошляхбуд» В’ячеслава Борисова (депутат Березівської райради від «Опоблоку») визнав вину в ухиленні від сплати податків та був звільнений від кримінальної відповідальності, сплативши їх разом із сумою відшкодування загальним розміром 809 тис грн.

Створена у 2015 році южненська «Юг Строй Компані» зі статутним фондом 1 тис грн. належить Людмилі Мальцевій з Миколаївки. Її директор Олег Пшеничний у 2012-2016 роках очолював ТОВ «БК Дорсервіс», яке надає «Юг Строй Компані» послуги техніки.

У 2018 році СБУ повідомляла, що виявила групу фірм з Одеси, які вкрали понад 100 млн грн. на будівництві доріг у різних регіонах України. Йшлося зокрема про «БК Дорсервіс», а також ТОВ «БК «Дорлідер» Хачика Амірханяна і ПП «Дорлідер» Гарніка Погосяна, які АМКУ «забанив» за змови на три роки і наклав штраф загальним розміром 37,75 млн грн.

Одеська ОДА на чолі з Максимом Степановим зареєструвала ДП «Служба місцевих автомобільних доріг» у листопаді 2018 року за адресою свого Департаменту з питань цивільного захисту, оборонної роботи та взаємодії з правоохоронними органами. В. о. директора держпідприємства став Олег Бахмутов, який був заступником з економічних питань начальника Служби автомобільних доріг в Одеській області Олега Вариводи.

Нагадаємо, торік Варивода не вказав у своїй декларації за 2017 рік право користування автомобілями Porsche Cayenne і Volkswagen Touareg. Із приводу цього Слідче управління одеської поліції розслідує справу за підозрою в декларуванні недостовірної інформації.