Прокуратура підозрює службовців «Київавтодору» у розкраданні коштів на дорожніх роботах за 320 мільйонів
28.08.2019   //  

Прокуратура розслідує розкрадання бюджетних коштів службовими особами ККК «Київавтодор», які вступили в злочинну змову з службовими особами ТОВ «Автомагістраль-Південь», ТОВ «ДС Пром груп», ТОВ «Транс Лайн Груп» та ТОВ «Стройцпецтехніка» під час виконання чотирьох тендерних угод щодо виконання дорожніх робіт. Про це написав Олександр Глазунов у видання «КиевVласть».

Так, у червні 2018 р. «Київавтодор» замовив «ДС Пром груп» капремонт дорожнього покриття просп. Правди на ділянці від вул. Маршала Гречко до вул. Газопровідної в Подільському районі Києва за 57,58 млн грн. Як зазначено в матеріалах справи, «ДС Пром груп» перерахувало 6,8 млн грн. на рахунки трьох фірм з ознаками «ризиковості» – ТОВ «Фторкомпонент», ТОВ «Ламеція ЛТД» і ТОВ «Кемторг ЛТД». Ці гроші заплатили нібито як оплату за дорожній бітум. Водночас, згідно з реєстром податкових накладних встановлено обрив ланцюга постачання (пересортування продукції).

Також «ДС Пром груп» за асфальтобетонну суміш перерахувало 12 млн грн. ТОВ «Гермес Груп», яке зареєстровано за однією адресою з «ДС Пром груп». Надалі частина коштів – 2,4 млн грн. – була перерахована на рахунки «Кемторг ЛТД» нібито за щебінь та щебнево пісчану суміш.

У липні 2018 р. «Київавтодор» замовив «Транс Лайн Груп» послуги з нанесення дорожньої розмітки за 16,5 млн грн. Фірма-підрядник перерахувала 4 млн грн. двом фірмам з ознаками «ризиковості» (нібито в якості оплати за дорожній бітум.) Йдеться про ТОВ «Петролайт» і ТОВ «Інтер Лейк».

У грудні 2018 року «Київавтодор» замовив «Автомагістраль-Південь» виконання додаткових будівельних робіт по капремонту вул. Заболотного від площі Одеської до будинку №156 і назад на 51,3 млн грн. В подальшому підрядник перерахував 32 млн грн. ТОВ «БК Дорлідер» (нібито в якості оплати за асфальтобетонну суміш). У свою чергу, «Дорлідер» перерахував 13 млн грн. за цемент підприємству з ознаками «ризиковості» – ТОВ «Гранд Капітал».

Також правоохоронців зацікавили роботи з капремонту вул. Чорнобильської від просп. Перемоги до вул. Уборевича, які на замовлення «Київавтодор» виконує «Стройспецтехніка». Договір на його проведення було укладено у 2018 р., його вартість склала 195,08 млн грн. В матеріалах справи зазначено, що на цій ділянці капітально відремонтовано 30% дорожнього покриття та підземних комунікацій, але роботи нібито ще тривають. Станом на 22 травня 2019 р. «Київавтодор» не перераховував підряднику кошти.

Таким чином, за даними матеріалів кримінального провадження, усього передбачено перерахування чотирьом підрядникам коштів в сумі 320,4 млн грн.

19 липня 2019 Печерський райсуд надав слідчим доступ до банківських рахунків КК «Київавтодор», «Автомагістраль-Південь», «ДС Промгруп», «Транс Лайн Груп», «Стройцпецтехніка».

Засновником та директором ТОВ «ДС Пром груп» є житель міста Конотоп Сумської області Дмитро Мусієнко. До 2016 р. засновником компанії був Дмитро Олексійович Притула. Людина з таким ПІБ був помічником нардепа від Партії регіонів Віталія Борта. Крім того, до січня 2017 р. засновником «ДС Пром груп» також значилося АТ «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Ю.Ді.Джи», засновником якого була дружина депутата Ольга Борт.

Власниками «Транс Лайн Груп» є чернігівці Віталій Лепський та директор фірми Микола Лавріченко.

Засновниками одеського ТОВ «Автомагістраль-Південь» є Валерій Коротков та Олег Наливанний, директор Микола Тимофєєв. «Автомагістраль-Південь», а також одеське ПП «Київшляхбуд» – фірми, які регулярно освоюють гроші столичного бюджету. Причому вони часто розігрують тендери удвох. Обидві фірми пов’язують з офшорною «Інвестиційною групою «Рост» та мером Одеси Геннадієм Трухановим. Нинішній керівник «Київавтодору» Олександр Густєлєв раніше був помічником екс-нардепа від Партії регіонів Олександра Пресмана, який не приховує дружні стосунки з Трухановим.

Партнер «Автомагістраль-Південь» – «БК Дорлідер» – теж має одеську реєстрацію. Керівником і засновником «Дорлідер» значиться мешканець Одеси Хачик Амірханян. Як повідомляли «Наші гроші», ТОВ «БК Дорлідер» фігурувало в скандалі за фактом можливих «відкатів» екс-керівникові Державного агентства автомобільних доріг України («Укравтодор») Олександру Харченку.

Власниками ТОВ «Стройспецтехніка» (місто Біляївка Одеської області) Маріам Карапетян, директор Руслан Степанов.