«Укгазвидобування» замовило швейцарському адвокату метанолу на 67 мільйонів
27.08.2019   //  

АТ «Укргазвидобування» 16 серпня  за результатами електронних біржових торгів на ТБ «Українська енергетична біржа» уклало угоду з компанією «AGTG SA» (Швейцарія) про постачання метанолу на 2,37 млн євро, або 67,02 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До серпня 2020 року на умовах DAP поставлять 8 500 т технічного метанолу марки А за попередньою ціною 279 євро за тонну. Кінцева ціна буде розраховуватися за такою формулою: середньоарифметичне між квартальним котируванням ICIS Methanol Europe  «Contract Price FOB Rotterdam» та середнім котируванням ICIS Methanol Europe «Spot Price FOB Rotterdam» за місяць, що передує місяцю відвантаження Х диференціал 1,06.

Раніше у серпні 2019 року «Укргазвидобування» замовило його на умовах DAP у фірми «Petrochemical Systems L.P.» (Шотландія) за попередньою ціною 301 євро за тонну.

У квітні 2019 року «Укргазвидобування» замовило такий метанол у фірми «Socar Logistics DMCC» (ОАЕ) за попередньою ціною 309 євро за тонну. Проте вона не включала доставку по Україні, бо передбачалась поставка на умовах FCA Чорноморський паливний термінал.

За даними сайту «ImportGenius», у квітні 2019 року ТОВ «Карпатсмоли» ввозило з Росії технічний метанол марки А по 7 602 грн./т, або 253 євро, а в травні 2019 року ТОВ «Форис-Транс» – по 7 980 грн./т, або 268 євро за курсом НБУ на дату прибуття.

Швейцарську паливну фірму «AGTG SA» з кантону Фрібург із капіталом 100 тис швейцарських франків, яка вдруге отримала підряд в Україні, очолює Т’єрі Буну (Thierry Bounous). Цей адвокат володіє женевською юридичною фірмою «Bounous Avocats», а також вказав на сторінці в «LinkedIn», що керує фірмами «Novafirm SA», «Petrus Private Bank Ltd», «Altea Family Office Monaco», «WPS Planning Services DMCC» і «WPS SA».

До жовтні 2016 року «AGTG SA» мала назву «Wattsun Holding SA». Ще раніше ця фірма на чолі з Марселєм Шмідом (Marcel Schmid) знаходилась у Женеві та займалась будівництвом, купівлею, продажем та експлуатацією вітропарків за кордоном, управлінням компаніями, придбанням участі та координацією операцій компаній, продажем продукції, зокрема за кордоном.

За даними джерела «Наших грошей» на митниці, торік «AGTG SA» ввозила індійський і румунський дизель для ТОВ «Газтрим» та російський дизель для ТОВ «Оранж Оіл».