Суддя Баришівського суду з вигідними Коломийському рішеннями висить на гачку кримінальної справи
26.08.2019   //  

Суддя Олена Литвиненко

Суд скасував постанову слідчого прокуратури Київської області Вікторії Бурої про закриття кримінального провадження в частині постановлення суддею Баришівського районного суду Київської області Оленою Литвиненко неправосудних рішень та заволодіння чужим майном шляхом обману.

Про це повідомляє «Судовий репортер» з посиланням на ухвалу Печерського суду від 20 серпня.

З ухвали відомо, що у провадженні першого слідчого відділу прокуратури Київської області знаходилося кримінальне провадження від 09.06.2016 року за фактом можливого постановлення суддею Баришевського районного суду Литвиненко неправосудних рішень та за фактом заволодіння чужим майном шляхом обману, вчиненим суддею Баришевського суду Литвиненко О.Л. , деяким громадянином і адвокатом Чейчуком М.В.

29 березня цього року слідча прокуратури Київської області Вікторія Бура закрила справу в частині щодо судді Литвиненко у зв’язку з відсутністю в діях кримінальних правопорушень. Решту матеріалів справи прокуратура області віддала розслідувати Баришівському відділенню поліції.

На рішення Бурої була подана скарга, де йшлося, що  слідчий не провела жодної слідчої та процесуальної дії на встановлення чи спростування доводів, викладених у заяві про злочин, не допитала самого заявника та суддю Литвиненко, а також інших підозрюваних осіб.

Крім того, слідча не витребувула і не оглянула матеріали судових справ.

На аналогічні недоліки Печерський суд уже вказував слідчому Лісовському Б.Ф. у червні 2018 року, коли скасовував попередню постанову про закриття справи від 30 березня 2017.

В ухвалі суду є посилання на судові рішення, через яку була відкрита справа щодо судді Литвиненко. Вони стосувалися визнання за особою права власності на частину житлового будинку з сараєм, погребом та літньою кухнею по вулиці Набережна в смт. Баришівка.

Відмітимо, що 24 травня 2019 року, коли справа проти судді Литвиненко вже була закрита, вона ухвалила резонансне рішення про призупинення дії ліцензії лоукостера SkyUp. Журналісти програми «Схеми» з’ясували, що позов  до суду подала жителька Баришівки Оксана Пасенко, яка начебто листом просила нардепа Олександра Дубиніна (топ-менеджер групи «Приват» Ігоря Коломийського) сприяти в позові.

Пізніше Пасенко подала до суду відмову від позову, повідомивши, що ніколи не була клієнтом авіакомпанії. Однак потім  з’явилася інформація, що від імені жінки оскаржується авіперевізника.

Державне бюро розслідувань розпочало справу про можливе винесення суддею Литвиненко неправосудного рішення щодо SkyUp.  Після цього суддя подала до Вищої ради правосуддя заяву про відставку, яку мали розглянути 18 липня. Але під час засідання з’ясувалося, що Литвиненко 15 липня свою заяву забрала.

Від «Наших грошей»

Минулого грудня суддя Олена Литвиненко за цивільним позовом ТОВ «Котлас» про захист про захист ділової репутації дозволила фірмі витребувати з Українського науково-дослідного інституту спеціальної техніки та судових експертиз Служби безпеки України експертизи у серії кримінальних проваджень по виведенню коштів з «Укрнафти» через нафтові аукціони. Мова йшла про оцінку збитків, нанесених «Укрнафті» внаслідок контрактів, укладених з низкою компаній з орбіти «Привата» – у тому числі, із самим «Котласом». Цю справу  розслідує Національне антикорупційне бюро України, яке підозрює суму завданих збитків «Укрнафті» в 7,7 млрд грн. Зі справи відомо, що, зокрема, «Котлас» спочатку отримало безкоштовно від «Укрнафти» сировини на 3 млрд грн., а потім продало компанії нафтопродуктів на 3,4 млрд грн. з відтер мінування постачання.

Через короткий час суддя Литвиненко скасувала своє рішення, але «Котлас» з документами за той час, схоже, встигло ознайомитися. Адже в квітні фірма подала нову вимогу – провести нову експертизу. Інший суддя Баришівського райсуду – Костянтин Коваленко, її задовольнив.