АМКУ порекомендував «ЛЕО» Григоришина припинити відмовляти заявникам у зміні електропостачальників
23.08.2019   //  

Луганське територіальне відділення АМКУ видало рекомендації ТОВ «Луганське енергетичне об’єднання», в яких закликало компанію припинити відмовляти заявникам у зміні електропостачальників з порушенням вимог чинного законодавства. Про це свідчать рекомендації Відділення від 13 серпня.

Луганське ОТВ АМКУ розпочало дослідження дій ТОВ «Луганське енергетичне об’єднання» («ЛЕО») у відповідь на звернення електропостачальника ТОВ «Енерджи 365».

У зверненні зазначалось, що усупереч законодавству «ЛЕО», як оператор систем розподілу, відмовляє заявнику у зміні електропостачальника.

Так, до «Енерджи 365» звернулось ТОВ «Луганська дорожна пересувна механізована колона №34» із заявою про приєднання до договору постачання. Скерувавши до «ЛЕО» відповідне звернення, «Енерджи 365» отримав відмову.

Це, встановили спеціалісти Відділення, суперечить Порядку зміни електропостачальника, згідно з яким:

«Зміна електропостачальника за ініціативою споживача має бути завершена протягом періоду, що починається з дня повідомлення споживачем нового електропостачальника про наміри такої зміни, але у строк, що не перевищує 21 календарний день з дня вказаного повідомлення».

У тексті рекомендацій повідомляється, що «ЛЕО» надало відповідь заявнику із порушенням допустимих строків для її надання. Підставою ж для відмови названа «неможливість перевірити наявність технічної можливості».

Дії «ЛЕО» стосовно затягування перевірки щодо наявності технічної зміни електропостачальника мають негативні наслідки для конкуренції, резюмували антимонопольники, адже відтерміновують можливість споживача змінити електропостачальника і створюють перешкоди для входу електропостачальника на ринок.

Відомо, що в «ЛЕО» неодноразово скеровували аналогічні «прострочені» відповіді заявникам з метою відтермінування зміни електропостачальника.

Луганське відділення АМКУ порекомендувало «ЛЕО» припинити надавати відповіді заявникам з порушенням строків їх надання про неможливість погодження зміни електропостачальника. Про виконання рекомендацій підприємство має повідомити Відділення протягом 30 днів з дня їх отримання.

Нагадаємо, «Луганським енергетичним об’єднанням» володіють кіпрські компанії «Самхато ентерпрайзис лімітед» і «Енерджі стандард пауер лімітед», підконтрольні Костянтину Григоришину.

Луганське ОТВ АМКУ очолює Костянтин Мєшков. До призначення обіймав посаду заступника директора Департаменту – начальника управління міжнародної технічної допомоги, європейської інтеграції та інвестиційної діяльності у Луганській облдержадміністрації (детальніше про біографію Мєшкова – тут).