Реставратори розіграли 69 мільйонів на ремонт Національного художнього музею
20.08.2019   //  

Національний художній музей України 16 серпня за результатами тендеру замовив ТОВ «Будівельно-реставраційна фірма «Відродження» протиаварійні ремонтно-реставраційні роботи у своїй будівлі на 69,39 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До кінця 2021 року капітально відремонтують і реставрують будівлю музею по вул. Грушевського, 6 у Печерському районі Києва. Це пам’ятка архітектури та містобудування національного значення «Будинок музею старожитностей та мистецтв, 1897-1900 рр..».

Передбачено ремонт ґанку, сходів, фасадів, скульптур, постаментів і підпірних стін, заміну віконних блоків, монтаж підйомної платформи та благоустрій. Роботи на 42% суми виконає субпідрядник ТОВ «Енерго Інжиніринг» Євгенія Деркача та Артема Максимова.

За підсумковими відомостями ресурсів без доставки і ПДВ, підрядник використовуватиме матеріали для реставрації «KEIM» (Німеччина). Так, сануюча штукатурка KEIM Porosan Trass-Sanierputz коштує 70 грн./кг. У Нідерландах її продають по 3,20 євро, або 88 грн./кг.

Штукатурку KEIM Universeelputz придбали по 84 грн./кг, тоді як у Нідерландах вона коштує 2,80 євро, або 77 грн./кг.

Цегла керамічна реставраційна старого зразка 270х130х65 мм замовили по 58 грн./шт. У Росії сучасну калузьку реставраційну цеглу 270х130х70 мм продають по 43 руб., або 16 грн./шт., а цін на оригінальну цеглу 18-20 століть узагалі немає у відкритих джерелах.

Кошторисні ціни бетону, асфальтобетону, розчину, щебеню і піску відповідають ринку.

Гарантійний строк становить десять років. На заробітну плату піде 12,17 млн грн., тобто 18% загальної вартості підряду. На прибуток відведено ще 1% – 791 тис грн. Ціна угоди на 6% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 73,68 млн грн.

Засновником і директором столичної «БРФ «Відродження» є киянин Ярослав Граужис, який був позаштатним помічником екс-нардепа від Партії регіонів Юлії Ковальової. Він володіє ТОВ «Сучасне будівництво» з Оленою Колеснік, Ольгою Мельничук, Сергієм Петріченком, Сергієм Салабаєм, Оленою Суходольською, Віталієм Парфенюком та Олександром Бугаєм. Також Граужис входив у правління ПрАТ «Київська міжобласна спеціальна науково-реставраційна проектно-виробнича майстерня», яким володіє ТОВ «Ремонтно-реставраційне підприємство «Україна-Реставрацiя» Олени і Тетяни Колесник.

Їм належить єдиний конкурент ТОВ «Київське міжобласне спеціальне науково-реставраційне проектно-виробниче управління», яке з 2016 року взяло підрядів ДУС щодо реставрації Маріїнського палацу на 611,65 млн грн. Ці двоє працювали в корпорації «Укрреставрація» задовго до того, як одну з її складових – ПАТ «Укрреставрація» – взяла під контроль команда Януковича в особі тодішнього керівника ДУС Андрія Кравця.