Держінфрапроект за 146 мільйонів замовив ремонт траси, що хвилювала Бухарєва
14.08.2019   //  

ДП «Фінансування інфраструктурних проектів» Державного агентства інфраструктурних проектів України в липні повідомило про намір укласти п’ять угод з ТОВ «Хозхімсервіс» про капітальний ремонт автодороги державного значення Н-12 Суми – Полтава на загальну суму 145,84 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Цьогоріч за Держпрограмою підвищення рівня безпеки дорожнього руху в Україні до 2020 року Кабміну коштом спецфонду держбюджету відремонтують такі ділянки траси:

  • за 47,24 млн грн. – виїзд із міста Суми км 11+300 – км 12+500;
  • за 27,20 млн грн. – в’їзд у місто Тростянець км 55+700 – км 56+500;
  • за 25,30 млн грн. – влаштування кільцевої однорівневої розв’язки на км 16+312;
  • за 24,85 млн грн. – село Верхня Сироватка км 14+500 – км 15+300;
  • за 21,26 млн грн. – влаштування кільцевої однорівневої розв’язки на км 75+420.

У грудні 2018 року щодо саме цієї дороги надсилав запит у Сумську ОДА нардеп від ВО «Батьківщина» Владислав Бухарєв, якого президент Володимир Зеленський призначив головою Служби зовнішньої розвідки 11 червня 2019 року. ОДА відповіла, що проекти готові, але в держбюджеті не передбачені кошти на ремонт цієї траси на Сумщині.

Підсумкові відомості ресурсів і кошториси не опубліковані, що не дозволяє порівняти ціни матеріалів та обладнання з ринковими цінами на предмет можливого завищення.

Переможець не планує залучати субпідрядників. Асфальтобетон йому поставлятиме столичне ТОВ «Інейтс» зі статутним капіталом 100 грн., зареєстроване в лютому 2019 року на Анатолія Харченка з Ніжина Чернігівської області. Асфальтобетонний завод розташований по вул. Гетьмана Сагайдачного, буд. 126 у Прилуках на Чернігівщині (відстань від Прилук до Сум – 187 кілометрів по трасі Н07).

Сума угод на 10% нижча від загальної очікуваної вартості закупівель у 161,31 млн грн.

У торгах також брали участь ТОВ «Сумимостобуд», ТОВ «Київдортехнологія», ТОВ «Автомагістраль-Південь», ТОВ «Онур Конструкціон Інтернешнл» і ТОВ «Данко».

На найбільшому тендері «Данко» з нижчою на 1% ціною відхилили через відсутність:

  • копії наказу про призначення уповноваженого з реалізації антикорупційної програми;
  • даних про наявність працівників відповідної кваліфікації для виконання робіт відповідно до технічного завдання, а саме для монтажу зовнішнього освітлення.

Компанія оскаржила своє відхилення в АМКУ, заявивши, що замовник поставився до неї упереджено. За словами скаржника, наказ був завантажений в одному файлі з програмою (від «НГ»: насправді замість наказу про призначення уповноваженого фірма помилково подала наказ про затвердження програми), а інформація про працівників, накази, цивільно-правові угоди і трудові книжки надані (від «НГ»: у переліку немає електромонтажників, але тендерна документація прямо не вимагала їх мати). Також «Данко» заявило, що «Хозхімсервіс» не вказав рівень освіти фахівців і допустив інші недоліки. Скаргу розглянуть 16 серпня.

Столичним «Хозхімсервісом» на чолі з Марком Олеговичем Кізіменком володіють Давід Олегович Кізіменко та їхня мати Алла Кізіменко, прописані в окупованому Донецьку.

Чоловік Алли Кізіменко Олег Кізіменко колись очолював Управління капітального будівництва Донецької ОДА, а з 2012 року був заступником мера Севастополя Володимира Яцуби. Після анексії Криму Росією Кізіменко-старший лишився на тій же посаді при так званому губернаторі Сергію Меняйлі, а в 2015 році був звільнений.

У вересні 2018 року Олег Кізіменко був арештований у Херсоні за підозрою в державній зраді, а в грудні 2018 року – засуджений на п’ять років умовно за сепаратизм.

У 2008-2010 роках «Хозхімсервіс» отримав підрядів на 17,86 млн грн., а з 2016 року – на 2,63 млрд грн. Переважно вони будівельні, крім кількох нещодавніх щодо ремонту доріг.