Дарницька школа, через яку засудили двох осіб, здорожчала на третину – до півмільярда
14.08.2019   //  

КП «Житлоінвестбуд-УКБ» Київради 12 серпня уклало угоду з ПрАТ «Фундамент» про додаткові будівельні роботи із завершення реконструкції школи №42 у Дніпровському районі Києва на 142,75 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

У 2017 році «Фундамент» виграв торги «Житлоінвестбуду» на реконструкцію найстарішої столичної школи по вул. Хорольській, 19 майбутньою місткістю 1 080 учнів за 400,10 млн грн. У перерахунку на місця реконструкція без устаткування була втричі дорожча за прайс Мінрегіонрозвитку на будівництво шкіл. Роботи мали завершити до серпня 2018 року.

У процесі реконструкції виникла потреба в додаткових і залишкових роботах. Тому проект скоригували і провели нинішню закупівлю не більше ніж на 50% вартості первинного договору в попереднього підрядника за переговорною процедурою.

Отже, загальна вартість реконструкції школи зросла на третину – до 542,85 млн грн.

Цьогоріч влаштують покрівлю, вікна, двері, фасади, інженерні мережі, протипожежні системи і системи зв’язку, огородження, малі архітектурні форми, дороги, озеленення.

Підсумкову відомість ресурсів і кошториси не оприлюднено, що не дозволяє порівняти ціни матеріалів та обладнання з ринковими цінами на предмет можливого завищення.

На заробітну плату піде 19,22 млн грн., тобто 13% загальної вартості нинішнього підряду щодо додаткових будівельних робіт. На прибуток відведено ще 4% – 6,32 млн грн.

Нагадаємо, у 2007 р. КП «Дніпробудтехсервіс» найняло ТОВ «Аладін» для реконструкції школи №42 до грудня 2010 р. У 2011 р. директора «Дніпробудтехсервісу» засудили за розкрадання коштів до 5 років умовно і сплати 11 тис грн штрафу. Суд зобов’язав екс-керівника «Дніпробудтехсервісу» сплатити на користь Дніпровської районної у місті Києві державної адміністрації 2,16 млн грн збитків. У 2016 р. директор «Аладіну» отримав 5 років умовно за привласнення понад 1 млн грн., відшкодувавши більшість збитків.

Фірма «Фундамент» пов’язана з колишнім директором «Житлоінвестбуду», заступником голови КМДА Віталія Кличка, депутатом Київради від «Блоку Петра Порошенка» та членом Постійної комісії з питань містобудування, архітектури та землекористування Вячеславом Непопом, а також із родинним бізнес-партнером Непопа Михайлом Голицею – екс-депутатом Київради, екс-начальником Департаменту будівництва та житлового забезпечення КМДА (1996-2010) та екс-директором «Київміськбуду» (2010-2012).

Наглядову раду очолює Дмитро Алєксєєв – власник 46% акцій. Раніше цю посаду обіймав Віктор Білич – помічник-консультант Непопа та його ж заступник по «Житлоінвестбуду».

Пакетом у 24% акцій володіє Віталій Пузійчук – син Віктора Пузійчука, колишнього власника нині ліквідованого ТОВ «КЖБК», яке було підрядником «Київміськбуду».

Ще 23% акцій заведено на кіпрську «Амбер Рутенія Лімітед» («Amber Rutenia Limited»).

Раніше акціонерами також були:

  • Анжеліка Ковальова, яка раніше очолювала відділ адміністративно-кадрової роботи «Житлоінвестбуду»,
  • Валентина Граділь – бухгалтер Непопа, яка співволодіє ТОВ «Укржитлоінвест» разом із Віктором Шустером, бізнес-партнером по «БК Київбудмонтаж» Миколи Негрича, зятя Голиці. До 2014 р. її пакет акцій «Фундаменту» належав самому Шустеру.