Радник Дубневичів хотів зняти арешт з мільйонів готівки під соусом «зберігання для друзів» – але суд не повірив
12.08.2019   //  

Солом’янський райсуд Києва відмовився зняти арешт із 1,14 млн євро, 136 тис доларів і 1,9 млн гривень, вилучених у радника директора ТОВ «Енергія» Ігоря Кучми, який за за версією слідства є організатором схеми у т.зв. «справі Дубневичів». Таке рішення суд ухвалив 8 серпня, повідомляє журналіст «Наших грошей».

Арешт на кошти Кучми, що були вилучені у нього під час обшуку в його кабінеті, було накладено у 2016 році. Тоді він заявив, що це його власні заощадження, і це зафіксовано у протоколі.

У подальшому Кучма неодноразово намагався зняти арешт з цих грошей. При цьому у клопотаннях він вказував, що це його особисті кошти. Усі суди у знятті арешту відмовили.

Після цього, фактично майже через три роки після вилучення грошей, адвокати надіслали до суду нове клопотання про зняття з них арешту. Цього разу – від імені друзів Кучми, які нібито у 2016 році передали йому 1,14  млн євро, 136 тис дол і 1,9 млн грн на зберігання на один рік.

На підтвердження цього суду були надалі два договори на одному листку А4 кожен, написані Кучмою, і підписані його друзями. Прокурор зауважив, що у жодному рішенні судів ні про ці договори, ні про передачу грошей на зберігання не згадується.

На запитання судді, чому друзі Кучми не звернулися до суду раніше, а лише зараз, адвокат відповіла, що «прийшов час».

Стосовно ж того, що Кучма при обшуці визнав вказані гроші своїми особистими і у подальшому при подачі клопотань в суд вказував це ж саме, адвокат назвала кілька різних версій і врешті зупинилася на тому, що таким чином Кучма «намагався зробити все, щоб повернути чужі гроші».

Суд розглянувши вказані договори про нібито передані Кучмі на зберігання 1,14 млн євро, 136 тис дол і 1,9 млн грн, а також заслухавши доводи прокурора САП, детектива НАБУ і представниці друзів Кучми відмовилася знімати арешт з коштів. Ця ухвала суду оскарженню не підлягає.

Ці гроші зараз зберігаються на рахунках у Нацагентства з питань виявлення, розшуку та управління активами (АРМА), на них нараховуються відсотки.

Нагадаємо, радник директора ТОВ «Енергія» Ігор Кучма, який за версією слідства є організатором схеми заволодіння понад 300 млн куб. м природного газу НАК «Нафтогаз України» на суму понад 1,4 млрд грн, був затриманий у січні 2018 року.

За даними слідства, підприємства-власники Новояворівської та Новороздольської ТЕЦ (Львівська обл.) впродовж 2013-2015 років уклали низку угод про закупівлю в «Нафтогазу» газу для  виробництва теплової енергії населенню. З метою здешевлення тепла для цієї категорії споживачів, НАК постачав комерційним ТЕЦ газ за цінами, суттєво нижчими від ринкових.

Однак, як встановили детективи НАБУ, понад 300 млн куб м пільгового газу, Новояворівська та Новороздольська ТЕЦ одержали незаконно, не плануючи використовувати його для потреб населення. За даними слідства, цей газ вони використали у власній господарській діяльності для виробництва електрики, яку в подальшому реалізували ДП «Енергоринок» – її поставили за тарифом, визначеним виходячи із собівартості електроенергії, виробленої з газу за ринковою ціною.

Легалізація коштів, здобутих злочинним шляхом у результаті заволодіння газом через ТОВ «Енергія-Новий Розділ» та ТОВ «Енергія-Новояворівськ», здійснювалася за допомогою ТзОВ «Корпорація КРТ», ТОВ «Енергія-Тепловодосервіс», ТОВ «Енергія-Монтажсервіс» та ТОВ «Енергія». Бенефеціарами усіх вказаних компаній є народні депутати від БПП брати Богдан та Ярослав Дубневичі.