Оточення «комодівця» через суд отримало ділянку під стінами Софії Київської під житлову забудову (фото)
12.08.2019   //  

Суд визнав укладеним договір оренди ділянки в буферній зоні «Софії Київської» з цільовим призначенням для будівництва житлового будинку з підземним паркінгом. Про це свідчить рішення Господарського суду м. Києві від 25 липня.

У червні 2007 року Київрада ухвалила рішення про передачу ТОВ «Докас» в оренду на 5 років ділянки площею 0,23 га на перетині вул. Стрілецької та пров. Георгіївського, 9/11 для будівництва житлового будинку з вбудованими приміщеннями та підземним паркінгом.

Ділянка на перетині вул. Стрілецької та пров. Георгіївського, 9/11 у Шевченківському районі м. Києва

 

Втім, Київрада у подальшому так і не підписала договір оренди. І «Докас» пішов в суд, який у 2012 році зобов’язав чиновників укласти з фірмою договір оренди у запропонованій нею редакції.

Однак, Київрада і після рішення суду не підписувала договір оренди з «Докасом». Держвиконавці двічі надсилали Київраді вимоги виконати рішення суду і укласти договір, однак цього не відбувалося, за що Київраду у серпні 2014 року оштрафували на 2040 грн, а виконавче провадження закрили, направивши в поліцію подання про притягнення посадовців до кримінальної відповідальності за невиконання рішення суду.

Після цього «Докас» звернувся до суду із заявою, у якій просив змінити спосіб виконання судового рішення із «зобов’язати Київраду укласти договір оренди» на «визнати договір оренди укладеним». Суд першої інстанції у листопаді 2018 року цю заяву задовольнив, однак апеляція у лютому 2019-го це рішення скасувала.

У березні 2019 року «Докас» знову звернувся до Київради з пропозицією укласти договір оренди на підставі рішення 2007 року. А згодом – пішов до суду, який 25 липня визнав договір оренди ділянки на перетині вул. Стрілецької та пров. Георгіївського, 9/11 укладеним.

Суд виходив з того, що рішення Київради 2007 року дійсне і не скасоване. Крім того, на вказаній ділянці знаходяться два об’єкти нерухомості (94 кв м і 115 кв м), власником яких з 2013 року є «Докас». Також суд врахував попереднє рішення суду, за яким Київрада була зобов’язана укласти договір з фірмою, але цього не зробила.

У договорі оренди між Київрадою і ТОВ «Докас», який суд визнав укладеним, вказано, що фірма отримала ділянку в оренду на 5 років для будівництва житлового будинку з підземним паркінгом. Річна орендна плата становить 4% від нормативної грошової оцінки ділянки (37,6 млн грн), тобто орієнтовно 1,5 млн грн/рік.

Варто наголосити, що ділянка входить в буферну зону об’єкту всесвітньої спадщини «Київ: Собор Святої Софії та прилеглі монастирські споруди, Києво-Печерська Лавра (Україна)», де заборонено нове будівництво. У лютому 2017 року Україна звітувала про стан збереження об’єкту, вказуючи, що єдиною проблемною забудовою в буферній зоні ансамблю Софії Київської залишалося будівництво житлового комплексу по вул. Олеся Гончара, 17-23, яке було припинено.

Власниками ТОВ «Докас» є Світлана Ігнатова (4%) і ТОВ «Центр української культури та мистецтва» (96%), власницями якого є Катерина Атякшева і Світлана Долеско, що прописані в одній квартирі. З квітня цього року керівником «Докасу» є Олександр Трифонов.

Чоловік Світлани Долеско – Анатолій Долеско є співвласником ПАТ «Чернігівський завод радіоприладів» (ЧЕЗАРА) разом з Володимиром Куратченком, який є колишнім тестем екс-першого заступника глави Адміністрації президента Віталія Ковальчука, а також ТОВ «Укрторфенерго» і ТОВ «Інноваційно-фінансова компанія».

Засновниками «Інноваційно-фінансової компанї» є Анатолій Долеско, Олександр Камурзаєв та Роман Кучеренко, який раніше був директором ТОВ «Докас». Раніше співзасновниками «Інноваційно-фінансової компанії» були екс-замсекретаря РНБО Володимир Сівкович, його син Олександр та Світлана Ігнатова.

Камурзаєв є керівником ТОВ «Управляюча компанія «Нафтагазбуд» і ТОВ «Холдингова компанія «Єдина будівельна», співзасновником яких є екс-нардеп Дмитро Крючков, який є підозрюваним у справі НАБУ про привласнення 346 млн грн «Запоріжжяенерго». Камурзаєв і Крючков разом є засновниками ТОВ «Будівельна компанія «Київрембуд», яке з 2015 року банкрутує.

Анатолій Долеско і Олександр Сівкович до 2015 року включно входили до складу наглядової ради ПАТ «Нерухомість столиці» («НЕСТ»).

Головою наглядової ради «НЕСТу» є Володимир Трофименко. До кінця 2014 р. йому належали 97% акцій підприємства, але далі їх було розподілено між низкою компаній. Зокрема, одним із власників акцій «НЕСТу» стало ТОВ «Архітектурне бюро індивідуальних рішень», бенефіціарним власником якого є Максим Шнипко. Саме на нього були оформлені нерухомі об’єкти на перетині вул. Стрілецької та пров. Георгіївського, 9/11. Шнипко із співвласницею «Докасу» Світланою Ігнатовою є засновниками ТОВ «Київюрком».

У жовтні 2017 року Володимир Трофименко і Андрій Адамовський, який є бізнес-партнером нардепа від БПП Олександра Грановського, на прес-конференції заявили, що вони є інвесторами ТОВ «Трейд Коммодіті». У той же день детективи НАБУ затримали Трофименка по справі про розкрадання 149 млн грн при закупівлі Міноброни палива у цієї фірми. Юридичний супровід «Трейд Коммодіті» у період укладення угод з Міноборони здійснювали юристи, пов’язані з інтересами Грановського. У травні цього року суд відкрив справу про банкрутство «Трейд Коммодіті».

Брат Володимира Трофименка Вадим був народним депутатом у 2002-2012 рр. спочатку від «Нашої України», а потім від «Блоку Юлії Тимошенко».

Одним із членів наглядової ради «НЕСТу» є екс-голова СБУ Ігор Дріжчаний.

У 2013-2014 рр. до наглядової ради «НЕСТ» входив також Ігор Гринів – голова фракції «Блоку Петра Порошенка» в парламенті. До слова, його донька Марія Гринів разом із Володимиром Трофименком у 2005-2006 роках були засновниками ТОВ «Рекламна агенція «ЕмСі Груп», директором якого на той час був нинішній директор «Докасу» Олександр Трифонов. Трифонов також є керівником ТОВ «Олімпік-ТРЦ», засновником якого донедавна був Володимир Трофименко.