Підслідне оточення комунальників отримало 39 мільйонів на трамвайну колію до вокзалу
10.08.2019   //  

Департамент інфраструктури Харківської міської ради 2 серпня за результатами тендеру замовив ТОВ «Сітірейл Технолоджі» реконструкцію трамвайної колії біля Південного вокзалу за 38,51 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До кінця 2020 року мають реконструювати трамвайну колію по вулиці Євгена Котляра на ділянці від вулиці Коцарської до вулиці Великої Панасівської довжиною близько 0,6 км.

За підсумковою відомістю ресурсів без доставки і ПДВ, рейки трамвайні жолобчасті Т62 коштують 3 345 грн./м, тобто близько 54 тис грн./т. У квітні-червні КП «Київпастранс» замовляло їх по 2 917 грн./м, або 47 тис грн./т, що на 15% дешевше. А сам Департамент інфраструктури у квітні купував такі самі рейки на 8% дешевше – по 50 тис грн./т.

Асфальтобетон щільний дрібнозернистий типу А марки 1 модифікований коштує 2 350 грн./т. У травні КП «Шляхрембуд» Харківської міської ради замовило у ТОВ «Паркінг+» асфальтобетон щільний дрібнозернистий типу А на бітумі модифікованому полімерами БМП по 2 820 грн./т із ПДВ, що без урахування 20% податку дорівнює нинішній ціні.

Ціна угоди на 4% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 40,21 млн грн.

Фірмою «Сітірейл Технолоджі» («Стронг Сейл») володіють Віталій Перепелиця та Віка Пушкаренко. Остання  володіє ТОВ «МФ-ТАТ» із Владиславом Ігоровичем Шкурком – сином Ігоря Олеговича Шкурка, відомого як заступник директора КП «Харківське ремонтно-будівельне підприємство». Перепелиця керував ТОВ «Торговий дім «С.К.С.М», бенефіціаром якого є позафракційний екс-нардеп Анатолій Денисенко з Харкова.

Із 2016 року переможець узяв підрядів виключно Харківської міськради на 71,67 млн грн. і був субпідрядником ТОВ «Тракція Інфра» із ремонту вулиці в Дніпрі за 126,60 млн грн.

Поліція з травня 2018 року веде кримінальну справу проти Департаменту інфраструктури, генпідрядника КП «Міськелектротранссервіс» і субпідрядника «Сітірейл Технолоджи». На думку слідства, частина використаних під час капітального ремонту трамвайної колії по вулиці Гольдбергівській будматеріалів і комплектуючих була придбана у фіктивних підприємств за безтоварними операціями та в підприємств-транзитерів для завищення собівартості ресурсних відомостей та переведення надлишкових коштів у готівку.

Нині єдиним конкурентом було ТОВ «Сучасні Технології Інфраструктури», причому ніхто не знижував ціну на аукціоні. Харківська фірма місцевого жителя Аркадія Микитася на чолі з Костянтином Марченком до лютого 2019 року мала назву «Елавтопас».

Як повідомляє «Харківський антикорупційний центр», раніше засновницею «Елавтопасу» була Ольга Голінка, а директором – Ірина Ладиженська. За даними системи «YouControl», Голінка входила до кооперативу «Маленька Швейцарія» разом із родичами директорів харківських транспортних КП – Оленою Палант, Валерієм Липовим і Тетяною Дорош. А Ладиженська була директором ТОВ «Транс-Техно-Сервіс», яке вже виконувало роботи з реконструкції трамвайних переїздів у 2011 році. До цього підприємства також мав стосунок екс-директор КП «Горелектротранс» Олексій Палант і Вадим Сингуцький.

Ще раніше засновником «Елавтопасу» був Євгеній Ліберман – сусід, родич Євгенія Водовозова, нинішнього заступника міського голови Харкова Геннадія Кернеса з питань інфраструктури міста, та людина, яка дає віце-меру кататися на своїй елітній автівці.

Із 2015 року суперник узяв підрядів виключно нинішнього замовника на 388,50 млн грн.