СБУ перевіряє розголошення держтаємниці при проектуванні житлового комплексу біля заводу «Квант»
09.08.2019   //  

Слідчі Головного управління СБУ в місті Києві та Київській області перевіряють ймовірне розголошення державної таємниці при розробленні проекту будівництва ЖК «Тетріс Холл» по вул. Ділова, 5 у Києві. Про це свідчать дані Єдиного держреєстру судових рішень.

За даними слідства, посадові особи підрядних будівельних організацій, які ведуть будівництво багатоквартирних житлових та офісних приміщень у Києві, отримали у незаконний спосіб дані з обмеженим доступом з грифом «Таємно». І у подальшому, без передбаченого дозволу, використали їх як підставу для проектування житлового комплексу та отримання необхідної дозвільної документації.

Так, слідчі вказують, що будівництво ЖК «Тетріс Холл» здійснюється на прилеглій території Держпідприємства «Науково-дослідний інститут «Квант», який входить до підприємств оборонно-промислового комплексу.

Територія ДП “НДІ “Квант”, що входить до Державного концерну “Укроборонпром” та займає одне з провідних місць у розробці та виробництві цілого ряду комплексів та систем. Джерело фото: сайт ДП “НДІ “Квант” (kvant-ukr.org)

За наявною у слідства інформацією, картографічні дані (топографічна зйомка масштабу 1:500) території, на якій ведуться будівельні роботи, мають гриф обмеження доступу -«таємно» у зв’язку з розміщенням під нею системи підземних комунікацій ДП «НДІ «Квант».

Наявність у замовника будівництва топографічної зйомки масштабу 1:500 обов’язкова для проектування об’єкту та отримання необхідної дозвільної документації. Відтак, в СБУ вбачають ознаки скоєння злочину, передбаченого ст. 328 КК України, які полягають у розголошенні державної таємниці.

У червні суд надав слідчим тимчасовий доступ до вказаних графічних матеріалів з грифом «таємно», а також звернень приватних геодезичних організацій, які займаються розробленням топозйомки, для отримання вихідних даних на розроблення топографічної зйомки М 1:500. Ці документи зберігаються в Департаменті містобудування та архітектури КМДА.

Замовниками будівництва ЖК «Тетріс Холл» є ТОВ «Печерськ-2006» і ТОВ «Сучасний квартал», генпідрядником будівництва є ТОВ «Канбуд».

Власниками компанії «Печерськ-2006» є Володимир Бринзак, Юхим і Геннадій Вайнштейни, Сергій Бубка, Сергій Мошак і ТОВ «Реноме-2008» (належить В.Бринзаку, С.Бубці, Г.Вайнштейну).

Сергій Бубка – президент Національного олімпійського комітету, а Володимир Бринзак – віце-президент, очолює Федерацію біатлону України. Сергій Мошак був народним депутатом від Партії регіонів. Геннадій Вайнштейн відомий як власник віргінської компанії «Вантер холдінгз лімітед», причетний до страхової компанії «Реноме».

По вулиці Димитрова (Ділова), 5 знаходиться однойменний шестиповерховий бізнес-центр «Реноме» і Печерське відділення ПАТ «Родовід банк», власниками останнього були Сергій  і Василь Бубки. Також за цією ж адресою розміщується офіс туристичної компанії «Воєводино груп», співвласницями якої є Катерина Маршал, Аліна Ракова і Діана Мошак, донька екс-нанрдепа Сергія Мошака, який у 2012 році був єдиним власником фірми.

Засновниками ТОВ «Сучасний квартал» є Денис Морозов, Сергій Лихицький, Роман Шарго, анастасія Шимчук і Дмитро Махно. Денис Морозов є керівником департаменту продажів девелоперської компанії KAN Development.

ТОВ «Сучасний квартал» зареєстрований за однією адресою із генпідрядником будівництва – ТОВ «Канбуд», засновниками якого є ТОВ «Холдинг строй» (80%), АТ «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Авант» (10%) і Ігор Ніконов (10%), колишній перший заступник голови КМДА Віталія Кличка. Засновниками ТОВ «Холдинг строй» є Лілія присяжнюк, Ганна Попруга, Інна Стодоля, Валерій Гудов, Микола Зрілько та Ігор Роман.

Нагадаємо, торік газета «Дзеркало тижня» писала про забудову ще однієї ділянки ДП «Кванта» – по вул. Трутенка, 2.